Κόλαφος είναι για μια ακόμη φορά για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή έρευνα του ECPMF για την ελευθερία του Τύπου στις χώρες της Ευρώπης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες προκλήσεις που οι δημοσιογράφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν στο ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, η έρευνα του ΕCPMF τονίζει στα συμπεράσματά της για την Ελλάδα ότι ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης και η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς κρίσης καθώς τα περισσότερα από τα παλιά προβλήματα παραμένουν υπαρκτά ενώ νέες προκλήσεις όπως οι αναφορές για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων μέσω λογισμικών όπως το Predator έχουν προστεθεί στο μείγμα που οδηγεί σε μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση.
Όπως αναφέρει η έρευνα: «Φέτος, η ψηφιακή ασφάλεια των δημοσιογράφων σημείωσε δραματική επιδείνωση καθώς Έλληνες δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν ψηφιακά με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator, σε ένα σκάνδαλο που ονομάστηκε το «Ελληνικό Watergate». Επίσης, πολλοί ερευνητές δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε μικρά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έγιναν στόχοι καταχρηστικών αγωγών SLAPP, μερικές από τις οποίες υπέβαλε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Έλληνα πρωθυπουργού. Η καταγραφή των ειδήσεων συνέχισε να προωθεί μια μονόπλευρη αφήγηση υπέρ της κυβέρνησης, ενώ αποκλείονταν φωνές της αντιπολίτευσης ή αντιφρονούντων. Αρκετοί δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι αντιμετωπίζουν αντίποινα από την κυβέρνηση της χώρας επειδή έκαναν ρεπορτάζ για θέματα που κρίνονται επιζήμια για τη φήμη της Ελλάδας».
Αίσθηση προκαλεί ο χάρτης της Ευρώπης που δείχνει την Ελλάδα «στο κόκκινο» σε ό,τι αφορά τον δείκτη της προστασίας και των προτύπων του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Στη γενική κατάταξη των χωρών, το ECPMF θέτει την Ελλάδα στην 22η θέση ανάμεσα σε 32 χώρες, συγκεντρώνοντας ποσοστό συνολικού ρίσκου στο 61%. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Γερμανία με ποσοστό ρίσκου 24%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό ρίσκου 79%. Στις θέσεις γύρω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Κύπρος, η Σλοβενία, η Μάλτα και το Μαυροβούνιο.
Προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης
Σύμφωνα με το ECPMF, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι συνδέονται και πάλι με την κατάσταση της πλουραλισμού της αγοράς (70%) και της συμπερίληψης (67%).
Σχετικά με την Προστασία των δημοσιογράφων ο οργανισμός προτείνει μεταξύ άλλων:
Αποποινικοποίηση της δυσφήμισης.
Εφαρμογή αποτελεσματικών πλαισίων Anti-SLAPP που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυθαίρετες και παράνομες απόπειρες ώστε να μην εμποδίζουν τα επικριτικά ρεπορτάζ
Απαγόρευση χρήσης spyware εναντίον δημοσιογράφων.
Για τον πλουραλισμό προτείνονται τα εξής μεταξύ άλλων:
Βελτίωση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων, απαιτώντας πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων ιδιοκτησίας για όλα τα ΜΜΕ
Εξασφάλιση πρόσβασης του κοινού σε μητρώα ιδιοκτησίας
Εισαγωγή νομοθεσίας που στοχεύει στην αποτροπή της υψηλής συγκέντρωσης ιδιοκτησίας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης
Ενίσχυση της βιωσιμότητας των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζοντας τοπικά και οπτικοακουστικά μέσα και παρέχοντας περισσότερη χρηματοδότηση
ευκαιρίες και οικονομική στήριξη σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.
Για την πολιτική Πολιτική Ανεξαρτησία προτείνεται:
Διασφάλιση της αυτονομίας και αμεροληψίας του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με αλλαγή του τρόπου διορισμού του ΔΣ
Πηγή: koutipandoras.gr.
ΠΗΓΗ:https://atthis72.blogspot.com/2023/07/blog-post.html?fbclid=IwAR0J44yCchy-l0tHusa09-mGp5C2QXUZ-tNoBU_h4md5QButGCYr5XFkNGU