Source dataset: lfst_r_lfu3rt
Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στις περισσότερες περιφέρειες της ΕΕ το 2020
Το 2020, το έτος της επιδημίας COVID-19, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών αυξήθηκε στην πλειονότητα των περιφερειών NUTS 2 της ΕΕ.
Συνέχισε να ποικίλλει ευρέως στις περιφέρειες της ΕΕ, με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας να καταγράφεται στην πολωνική περιοχή Wielkopolskie (1,8%), σε δύο περιοχές της Τσεχίας: Κεντρική Βοημία (1,9%) και Νοτιοδυτικά (2,0%), ακολουθούμενη από τρεις ακόμηΤσεχικές περιοχές: Πράγα, Βορειοανατολικά και Νοτιοανατολικά (και τα 2,3%).
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις αυτόνομες πόλεις της Ισπανίας της Θέουτα (24,5%) και της Μελίλια (23,7%) και σε δύο ακόμη ισπανικές περιοχές: Κανάριοι Νήσοι (22,6%) και Ανδαλουσία (22,3%).
Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από περιφερειακά δεδομένα για την αγορά εργασίας το 2020 που δημοσιεύθηκαν από την Eurostat σήμερα.Το άρθρο παρουσιάζει μόνο λίγα ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο που εξηγείται με στατιστικά στοιχεία.
Το 2019, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών στην ΕΕ ήταν στο χαμηλό ρεκόρ του από το 2000. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες (σελ.) Το 2020 σε σύγκριση με το 2019, καθώς η αγορά εργασίας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την Πανδημία covid19.
Η πλειονότητα των περιφερειών της ΕΕ σημείωσε αύξηση του ποσοστού ανεργίας, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα *, η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στην ελληνική περιοχή της Κρήτης (+5,6 σε σύγκριση με το 2019), ακολουθούμενη από τις Βαλεαρίδες Νήσους (+4,3 σελ.) Στην Ισπανία, τα Ιόνια Νησιά (+3,6 σελ.) Και Νότιο Αιγαίο (+3,0 σελ.) Στην Ελλάδα καθώς και Champagne-Ardenne (+2,6 σελ.) Στη Γαλλία.
Αντίθετα, λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) των περιφερειών της ΕΕ είδε το ποσοστό ανεργίας τους να πέφτει το 2020.
Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην ελληνική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (-4,9 σε σύγκριση με το 2019) και σε μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας Réunion (-3,9 pp), ακολουθούμενη από την αυτόνομη ισπανική πόλη Melilla (-3,3 pp) και δύο ακόμη υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας: Γαλλική Γουιάνα (-3,2 pp) και Γουαδελούπη (-3,1 pp).
* Οι γερμανικές περιοχές εξαιρούνται από τη σύγκριση λόγω διακοπής των χρονολογικών σειρών
Για περισσότερες πληροφορίες:
  • Αυτά τα στοιχεία για την περιφερειακή ανεργία συγκεντρώνονται με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΕ (EU-LFS).
  • Βασίζονται στην έκδοση 2016 της Ονοματολογίας Εδαφικών Μονάδων Στατιστικής (NUTS). Στο κείμενο αυτού του άρθρου, τα ονόματα των περιοχών είναι στα Αγγλικά.
  • Γαλλία: Το πραγματικό καθαρό δείγμα για την Κορσική (FRM0) είναι πολύ μικρό για να έχει αξιόπιστα περιφερειακά αποτελέσματα και η Mayotte (FRY5) καλύπτεται από συγκεκριμένη ετήσια έρευνα. Ως αποτέλεσμα, τα δεδομένα για αυτές τις δύο περιοχές πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
  • Γερμανία: Οι αλλαγές στη μεθοδολογία της έρευνας οδήγησαν σε διακοπή των γερμανικών δεδομένων το 2020. Επομένως, οι εκτιμήσεις για το 2020 δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα με αυτές των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, η συλλογή δεδομένων επηρεάστηκε επίσης από τεχνικά ζητήματα και μέτρα COVID-19 το 2020 και τα δημοσιευμένα γερμανικά δεδομένα δείχνουν επομένως χαμηλή αξιοπιστία σε ορισμένες περιοχές. Είναι προκαταρκτικές και ενδέχεται να αναθεωρηθούν στο μέλλον. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.
  • Η ανεργία και η απασχόληση όπως ορίζονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), δεδομένης της φύσης της κρίσης COVID-19, δεν επαρκούν για να περιγράψουν τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας. Στην πρώτη φάση της κρίσης, τα ενεργά μέτρα για τον περιορισμό των απωλειών απασχόλησης οδήγησαν σε απουσίες από την εργασία παρά στις απολύσεις, και τα άτομα δεν μπορούσαν να αναζητήσουν εργασία ή δεν ήταν διαθέσιμα λόγω των μέτρων περιορισμού, συνεπώς δεν υπολογίζονται ως άνεργοι. Ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη συμπληρωματικοί δείκτες για την πλήρη εικόνα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη δημοσίευση της αγοράς εργασίας υπό το φως της πανδημίας COVID 19

ec.europa.eu


ΠΗΓΗ: https://alfeiospotamos.gr/?p=47774&fbclid=IwAR1vzceyIkrp27Ks596RiQrfvwMi68D2aKNMLK6uohAQeGkX7hfeO8eL7RY 

Νεότερη Παλαιότερη