Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης αίτηση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 60 μεγαβάτ δίπλα στον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, αυτό σημαίνει ότι θα εγκατασταθούν 6 ανεμογεννήτριες ύψους 230 μέτρων, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις !

Πρόκειται για μία μόνο από τις τέσσερις αιτήσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα και αφορά στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στις κορυφές “Δρυμός – Ερμάριο-Φανάρι” με ισχύ που ως τάξη μεγέθους είναι 5 φορές μεγαλύτερη από το αιολικό πάρκο που είναι ορατό τα τελευταία χρόνια στους ξανθιώτες, πάνω από τα Κιμμέρια.

4 αιτήσεις στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου

Άλλες τρεις αιτήσεις έχουν κατατεθεί και αφορούν την ευρύτερη περιοχή του παρθένου δάσους της Χαϊντούς και του Τσαλ στο Εθνικό Πάρκο της οροσειράς της Ροδόπης, στους Δήμους Ξάνθης και Παρανεστίου, όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη.

Πρόκειται πραγματικά για ένα οικολογικό σοκ που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε κατοίκους, οργανώσεις, φορείς, αθλητικά σωματεία αλλά και στους ανθρώπους του τουρισμού που παρακολουθούν να καταστρέφεται το φυσικό τοπίο και το πολύτιμο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Αμόκ νέων αδειοδοτήσεων

Η χώρα βρίσκεται σε ένα αμόκ αιτήσεων και αδειοδοτήσεων για κατασκευή αιολικών πάρκων εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών που διευκολύνεται από το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και διευκολύνει την εγκατάστασή τους. Έν μέσω κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξυπηρετεί το “λόμπυ  των ανεμογεννητριών”  και κατηγοριών ότι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιριών του χώρου συνεργάζονται η συνδέονται άμεσα με το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη νέα fast track νομοθεσία, σε αρκετές περιπτώσεις η εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν απαιτεί ούτε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μόνο το Φεβρουάριο, έχουν κατατεθείv 480 αιτήσεις σε όλη τη χώρα ενώ οι ενστάσεις υποβάλλονται μέχρι τις 19 Μαρτίου. Στην περιοχή των νομών Έβρου και Ροδόπης, είναι χαρακτηριστικό ότι κατατέθηκαν 58 αιτήσεις, οι 34 από τις οποίες δεν απαιτούν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο χάρτης που δημοσιεύεται παρακάτω, είναι χαρακτηριστικός.




ΠΗΓΗ: https://xanthi2.gr/2021/03/13/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1/?fbclid=IwAR3CNmt9FdfguAHDTtWu26CXmBwDdL4O1izGZRw9RG0aIXH_Bly_7eQl730
Νεότερη Παλαιότερη