Tα Κόμματα στην Ελλάδα Δεν Θέλουν να Ξέρεις πώς Ξοδεύουν τα Λεφτά σου.. και είναι πάλι προεκλογική περίοδος, ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ( 2019 ) ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΜΕ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ….
η Επιτροπή Ελέγχου διαπίστωσε μια σειρά παραβάσεων από τα κόμματα, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που έλαβαν ως κρατική χρηματοδότηση, αποφάσισε να μην επιβάλει καμία σχετική κύρωση, προβαίνοντας σε απλές συστάσεις για το μέλλον. Με αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή ουσιαστικά δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους πολίτες, αντίθετα δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά γύρω από τη διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος που καταλήγει στα ταμεία των κομμάτων.

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Tα Κόμματα στην Ελλάδα Δεν Θέλουν να Ξέρεις πώς Ξοδεύουν τα Λεφτά σου

Η Επιτροπή Ελέγχου διαπίστωσε μια σειρά παραβάσεων από τα κόμματα, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων τους. Αλλά αποφάσισε να μην κάνει τίποτα για άλλη μια φορά.

Η  Βουλή φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη διαφάνεια ως προς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η οποία αποτελεί αναγκαίο όρο για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος.
Στις 29 Ιανουαρίου 2018, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της με τα αποτελέσματα ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, που δικαιούνταν και έλαβαν κρατική χρηματοδότηση για το έτος 2015. Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει συσταθεί και λειτουργεί ως ανεξάρτητο όργανο της Βουλής, με σκοπό την εφαρμογή της συνταγματικής Αρχής της δημοσιότητας και του ελέγχου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 29 του Συντάγματος.

ΚΑΝΕΙΣ  ΜΕΧΡΙ  ΣΗΜΕΡΑ  ( 2019 )  ΣΤΗΝ  ΒΟΥΛΗ   ΔΕΝ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ  ΓΙΑ  ΑΥΤΗΝ  ΤΗΝ  ΕΚΘΕΣΗ  ΤΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΕΛΕΓΧΟΥ  ΑΛΛΑ  ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ  ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ   ΜΕ  ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ  ΝΑ  ΕΚΤΕΛΕΙ  Η  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  ΤΗΝ  ΕΣΧΑΤΙΑ  ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΣΤΟΥΣ   ΕΛΛΗΝΕΣ   ΠΟΛΙΤΕΣ….

Ατιμωρησία για τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί οικονομικών

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το Vouliwatch, ενώ η Επιτροπή Ελέγχου διαπίστωσε μια σειρά παραβάσεων από τα κόμματαόσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που έλαβαν ως κρατική χρηματοδότηση, αποφάσισε να μην επιβάλει καμία σχετική κύρωση, προβαίνοντας σε απλές συστάσεις για το μέλλον. Με αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή ουσιαστικά δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους πολίτες, αντίθετα δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά γύρω από τη διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος που καταλήγει στα ταμεία των κομμάτων.
Με άλλα λόγια, η παραπάνω απόφαση αναίρεσε τον σκοπό της έκθεσης, που είναι η κατατόπιση των πολιτών σχετικά με ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας. Oπως είναι η συμμόρφωση ή μη των πολιτικών κομμάτων στη νομοθεσία για τη διαχείριση των οικονομικών τους, είτε μιλάμε για το δημόσιο χρήμα που λαμβάνουν μέσω των κρατικών επιχορηγήσεων, δηλαδή από τους φορολογούμενους, είτε για τις δωρεές από τους ιδιώτες υποστηρικτές τους.
Σύμφωνα με το Vouliwatchη έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής δεν αναφέρει ποια κόμματα ακριβώς προέβησαν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για τα οικονομικά τους, δεν αναφέρει τα ακριβή ποσά για τα οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις κάθε κόμματος, καθώς επίσης και ποια ποσά προέρχονται από τις κρατικές επιχορηγήσεις και ποια από άλλες πηγές εσόδων των κομμάτων, όπως οι ιδιωτικές ενισχύσεις.

Σοβαρές παραβάσεις μιας λεπτής για τη δημοκρατία νομοθεσίας

Παρότι η έκθεση της Επιτροπής είναι εξαιρετικά γενικόλογη, κάνει αναφορά σε κάποιες σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα οικονομικά των κομμάτων. Πρώτον, σημειώνει ότι «σε πολλά κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων οι δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα».
Δεύτερον, «σε κάποια κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης, που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς δεν δαπανήθηκαν εξ’ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων». Τρίτον, «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του».
Αν και σε καμιά περίπτωση -πλην της τρίτης- δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα τα κόμματα ή οι συνασπισμοί που έκαναν τις παραβάσεις, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα παραβιάζουν τους κανόνες διαφάνειας των οικονομικών τους, γεγονός που, μένοντας ατιμώρητο, προκαλεί σοβαρή βλάβη στην αξιοπιστία των κομμάτων και συνολικά του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας ενώπιον των πολιτών.
Ο Στέφανος Λουκόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής του Vouliwatch αναφέρει σχετικά : «Θεωρώ τουλάχιστον προκλητικό τα πολιτικά κόμματα του τόπου μας, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν βεβαρημένο ιστορικό όσον αφορά τα οικονομικά τους -βλ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις συστημικές τράπεζες-, να εξακολουθούν να κινούνται παραβατικά κατά τη διαχείριση των οικονομικών τους.
     Το γεγονός ότι μετά από σχεδόν 16 χρόνια από την ψήφιση του νόμου που ορίζει τη χρήση των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών τα κόμματα εξακολουθούν να μην τους χρησιμοποιούν πρέπει να μας προβληματίζει όλους.                                                      Οι πολιτικοί φορείς δεν μπορούν να εξαιρούνται από τους νόμους και οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα στην κοινωνία.               
  Όσον αφορά το γεγονός ότι κάποια κόμματα έκαναν παράνομη διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων και η Επιτροπή αποφάνθηκε να μην επιβάλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, είναι ακατανόητο.

Όταν μιλάμε για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να μην προκύπτουν σημαντικές οικονομικές, αλλά και πολιτικές επιπτώσεις. 

    Επαναλαμβάνω ότι είναι κρίσιμο η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να δημοσιεύσει όλα τα σχετικά δεδομένα και στοιχεία, ούτως ώστε να έχουμε όλοι μας πληρέστερη εικόνα για το μέγεθος των παραβάσεων, των ποσών δημοσίου χρήματος που δαπανήθηκαν μη σύννομα, αλλά και τους συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς που δεν τήρησαν υπεύθυνα τα προβλεπόμενα.
           Δεν το λέω αυτό με τιμωρητική διάθεση, ή, αν θέλετε, με σκοπό τον δημόσιο διασυρμό των κομμάτων που δεν συμμορφώθηκαν στον νόμο, αλλά για να εξαλειφθεί το καλά εδραιωμένο –όπως εμμέσως παραδέχεται και η ίδια η Επιτροπή ελέγχου- καθεστώς ατιμωρησίας που απολαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα του τόπου μας».
ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ( 2019 ) ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΜΕ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.... Ατιμωρησία για τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί οικονομικών

Οικονομικά κομμάτων: παραβάσεις, ατιμωρησία και έλλειψη διαφάνειας…

Η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής διαπιστώνει γενικά παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας από τα κόμματα, δεν δίνει στοιχεία και αρκείται σε απλές συστάσεις. Το Vouliwatch ζητά διαφάνεια και πληροφόρηση των πολιτών.

Α. Τι συνέβη;

Σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της δημοσιότητας και του ελέγχου για την χρηματοδότηση των κομμάτων (α. 29 παρ. 2 Σ) έχει συσταθεί και λειτουργεί ως ανεξάρτητο, ειδικό όργανο η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Στις 29 Ιανουαρίου του 2018, η Επιτροπή δημοσίευσε στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα της, την ετήσια έκθεσή της με τα αποτελέσματα ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, που δικαιούντο και έλαβαν κρατική χρηματοδότηση για το έτος 2015.

Σκοπός της δημοσιοποίησης της έκθεσης είναι η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας, όπως είναι η συμμόρφωση ή μη των πολιτικών κομμάτων στη νομοθεσία για τη διαχείριση των οικονομικών τους, και δη είτε του δημόσιου χρήματος που λαμβάνουν μέσω των κρατικών επιχορηγήσεων είτε των δωρεών σε χρήμα από τους ιδιώτες υποστηρικτές τους.

Στην έκθεση αυτή, ενώ η Επιτροπή διαπιστώνει μια σειρά παραβάσεων από τα κόμματα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που έλαβαν ως κρατική χρηματοδότηση, αποφασίζει να ΜΗΝ επιβάλει καμία κύρωση.Αντιθέτως, προβαίνει σε απλές συστάσεις για το μέλλον.

Β. Που είναι το πρόβλημα;

Πρόκειται για μια τρισέλιδη αναφορά, όχι μια κανονική έκθεση ελέγχου. Η ίδια η Επιτροπή συσκοτίζει, αντί να διαφωτίζει τους πολίτες και τη κοινή γνώμη, σχετικά με τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, καθώς:

1. Δεν αναφέρει ποια κόμματα ακριβώς προέβησαν σε αυτές τις παραβάσεις, αναλυτικά ένα προς ένα.

2. Δεν αναφέρει τα ακριβή ποσά για τα οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις κάθε κόμματος.

3. Δεν αναφέρει ποια ποσά προέρχονται από τις κρατικές επιχορηγήσεις και ποια από άλλες πηγές εσόδων των κομμάτων, όπως οι ιδιωτικές ενισχύσεις.

4. Αιτιολογεί την απόφασή της να μην επιβάλει διοικητικές ή άλλες κυρώσεις, επικαλούμενη την αντικειμενική δυσκολία των κομμάτων να συμμορφωθούν στις διατυπώσεις του νέου νόμου (Ν. 4304/ 2014), καθώς ο νόμος ήταν πρόσφατος και το 2015 ήταν μία χρονιά που περιλάμβανε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

5. Θεωρεί ότι η μακρόχρονη πρακτική «ανοχής» εκ μέρους της στις παραβάσεις των κομμάτων, κυρίως σε σχέση με τη διαχείριση των κουπονιών τους (θεώρηση και αναγραφή στοιχείων ληπτών), δημιούργησε στα κόμματα την πεποίθηση ότι δεν χρειάζονται να είναι “εντάξει” απέναντι στο νόμο.

6. Τέλος, μοιράζεται τη συνυπαιτιότητά της με την κυβέρνηση, καθώς καθυστέρησε η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την εξειδίκευση του τρόπου συμμόρφωσης, άρα δημιουργήθηκε σύγχυση στα κόμματα.

Γ. Γιατί αντιδρούμε;

Είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης κομμάτων και υποψηφίων αλλά κυρίως που πηγαίνουν τα χρήματά του, είτε των κρατικών χρηματοδοτήσεων (δημόσιο χρήμα) είτε των ιδιωτικών συνεισφορών. Η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων είναι προϋπόθεση για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους περικοπών και οικονομικής στενότητας.

Τόσο σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 2 του Συντάγματος, όσο και σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς που έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο (ν. 3666/2008), τις συστάσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ) δημιουργείται υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών για τα έσοδα και τις δαπάνες των πολιτικών κομμάτων.

Η στάση της Επιτροπής Ελέγχου υπονομεύει τον ίδιο της τον ρόλο και συσκοτίζει την κοινή γνώμη.

Το Vouliwatch παρακολουθεί στενά το κοινοβουλευτικό έργο και ειδικότερα τις δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Στείλαμε λοιπόν σχετική επιστολή στη Βουλή, ζητώντας να δώσει στο φως τα σχετικά στοιχεία.

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ :
https://vouliwatch.gr/resources/file/2018/2/5/712254ee-632d-4950-bc3f-d92f122e1135.pdf

EINAI H’ OXI  TAKTIKH  MIAΣ  ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ  ΝΑ  ΤΗΡΕΙ  ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ  ”ΟΜΕΡΤΑ”  ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΔΙΚΕΣ  ΤΗΣ  ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ???

 ΕΙΝΑΙ  Η’  ΟΧΙ  Η  ΣΥΜΜΟΡΙΑ  ΤΩΝ  ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ  ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΩΝ  ΕΝΑΝΤΙΟΝ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΠΟΥ  ΕΞΑΘΛΕΙΩΝΟΝΤΑΙ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ  ΑΠΟ  ΤΑ  ΕΠΙΒΑΛΟΜΕΝΑ  ΜΕΤΡΑ  ΕΝΑΝΤΙΟΝ  ΤΟΥΣ  ΑΠΟ  ΣΥΣΣΩΜΗ  ΤΗΝ  ΣΥΜΜΟΡΙΑ  ΠΟΥ  ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ  ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ???

ΓΙΝΕΤΑΙ  Η’  ΟΧΙ  ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ  ΠΩΣ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΟΥ  ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ  ΜΕΣΑ  ΣΤΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ???

 ΓΙΑΤΙ  ΑΚΟΜΑ  ΔΕΝ  ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ  ΕΝΩΜΕΝΟΣ  ΩΣ  ΕΘΝΟΣ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΠΕΤΑΞΕΙΣ  ΤΙΣ  ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ  ΤΗΣ  ΧΩΡΑΣ ???
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΤΟΜΠΡΟΣ

ΔΙΣΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Υπ. Βουλευτής Ν.Πέλλας

Στοιχεία επικοινωνίας με την υποψήφια: ΤΗΛ: 6934012767- 6907463910  E/MAIL: vividiskou71@gmail.com https://diskou.blogspot.com/ https://h-b-h-h-b-h.blogspot.com/ https://web.facebook.com/vividiskou/ https://twitter.com/diskou_blogspot

ΡΑΔΙΟ ΑΡΓΩ: http://www.radioargw.gr

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.eurovouli.gr

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ FB: https://www.facebook.com/esydpkm

 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UC-Pn...

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

https://www.e-synews.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3r..

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m             


ΠΗΓΗ:https://diskou.blogspot.com/2022/08/t.html

Νεότερη Παλαιότερη