Απίστευτη ιστορία εξελίχθηκε στην Κύπρο όπου ανυποψίαστος πολίτης κλήθηκε στο δικαστήριο για υπόθεση την οποία νόμιζε πως είχε κερδίσει.

Ο δικηγόρος του, του παρουσίαζε για χρόνια πως οι  τέσσερις υποθέσεις που είχε αναλάβει όδευαν σε δικαστικές επιτυχίες όμως στην πραγματικότητα αυτές είτε είχαν χαθεί στο δικαστήριο, είτε δεν είχαν εκδικαστεί. Όταν ο πολίτης καλέστηκε σε δίκη που νόμιζε ότι είχε κερδίσει κατάλαβε την απάτη που στήθηκε εις βάρος του και ζήτησε από την αστυνομία να γίνει έρευνα. Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου αντί να ασκήσει ποινική δίωξη στον δικηγόρο, τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου του οποίου, προέδρευε ο ίδιος! Ο εξαπατημένος πολίτης συνεχίσε να αναζητά το δίκαιο του και έτσι το 2021 ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης αποφάσισε την ποινική δίωξη του δικηγόρου με 13 κατηγορίες. Η υπόθεση εκκρεμούσε στο δικαστήριο και  δεν είχε εκδικαστεί λόγω συνεχών αναβολών με την επίκληση προβλημάτων υγείας του δικηγόρου, ωστόσο ο εξαπατηθείς πολίτης, μόλις προχθές πληροφορήθηκε ότι με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα αποσύρθηκαν οι 6 κατηγορίες πλαστογραφίας που είχαν απαγγελθεί εναντίον του δικηγόρου.

Ο εξαπατημένος πολίτης, ο οποίος έχει υποστεί σημαντικό κόστος σε χρόνο και χρήμα, βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο καθώς οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, είναι δικαστικώς ανέλεγκτες.


Βάσει του άρθρου 113 του Συντάγματος ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει την εξουσία κατά την κρίση του, πάντα προς το δημόσιο συμφέρον να κινεί, διεξάγει, να συνεχίζει ή διακόπτει οποιαδήποτε διαδικασία ή να διατάξει δίωξιν καθ’ οποιουδήποτε προσώπου για οποιοδήποτε αδίκημα.

Αν και ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ο μόνος αξιωματούχος του κράτους που έχει αποκλειστικές αρμοδιότητες και εξουσίες, τις οποίες οφείλει να ασκεί πάντοτε «προς το δημόσιον συμφέρον»,  παρόλα αυτά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (16 Αυγούστου 1960) καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες μέσω προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ελεγχθούν δικαστικώς οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα αλλά όλες τους απέτυχαν.

Δίκαιο θα ήταν να αναφέρουμε ότι το Σύνταγμα της Κύπρου είναι ένα δοτό σύνταγμα το οποίο ο Κυπριακός λαός ουδέποτε κλήθηκε να επικυρώσει με τη ψήφο του και ότι  στο συγκεκριμένο σημείο όπου αναλύεται ο θεσμός του γενικού εισαγγελέα αφορούσε τον Γενικό Εισαγγελέα της Αγγλίας και Ουαλίας οι οποίοι  δεν ελέγχονται δικαστικώς γιατί διορίζονται από τον Βασιλέα/Βασίλισσα, κατόπιν σύστασης του Πρωθυπουργού και ως υπουργός του Στέμματος που είναι, υπόκειται μόνο σε κριτική και έλεγχο ενώπιον του Κοινοβουλίου των Κοινοτήτων.

Για ποιον λόγο το κράτος αποδίδει απόλυτη και ανέλεγκτη ασυλία στον Γενικό Εισαγγελέα και δεν αναθεωρεί την κατάχρηση εξουσίας που του παραχωρεί το δοτό σύνταγμα του; Ποιοι άραγε εμπλέκονται πίσω από αυτό το καλοστυμμένο δίκτυο εξουσίας;

Ως πότε οι δικαστές όλων των επιπέδων και ειδικοτήτων θα ομαδοποιούνται κάτω από στοές, club, τάγματα, κτλ χωρίς να λειτουργούν αμερόληπτα;

Ως πότε οι Κύπριοι πολίτες θα παρακολουθούμε απαθείς να χάνονται οι αξίες και οι αρχές στο νησί; Πότε θα αντισταθούμε ώστε να κερδίσουμε πάλι τα δίκαια και τα δικά μας;

Επιμέλεια – Σύνταξη: Ειρήνη Κοκολογιάννη

Αν θέλεις να μάθεις πώς μπορεί η πολιτεία να λειτουργεί δίκαια μέσα από αξίες και αρχές πάτησε εδώ

Αν θες να μάθεις πώς μπορεί η Πολιτεία μπορεί να  στηρίζεται στην ισοπολιτεία, στην ισονομία και στην ισοκρατία των πολιτών πάτησε εδώ

Νεότερη Παλαιότερη