Μοναδικό στον κόσμο,

αρχαίο ελληνικό άγαλμα
της θεάς Εστίας,
ύψους 2,7 μ.,
βρέθηκε στις Αιγές Μαγνησίας

Του Γιώργου Λεκάκη

Είναι το μοναδικό στον κόσμο, άγαλμα της θεάς Εστίας / Hestia των αρχαίων Ελλήνων, ύψους 2,7 μ. που έχει διασωθεί από την Ελληνιστική Περίοδο έως σήμερα, βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του κτηρίου του αρχαίου Κοινοβουλίου, στην αρχαία πόλη των Αιγών (παραφρ. τουρκ. Aigai) στο όρος Gün / Γκιουν της της οροσειράς Yunt / Γιουντ Μαγνησίας (παραφρ. τουρκ. Μανίσα / Manisa), το 2004-2005…

Περιμένει να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαγνησίας, το οποίο προγραμματίζεται να ανοίξει φέτος.

Ο λέκτωρ και επί κεφαλής Ανασκαφών των Αιγών, αναπλ. δρ. Γιουσούφ Σεζγκίν / Yusuf Sezgin της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου «Manisa Celal Bayar» είπε: «Επειδή το άγαλμα της Εστίας που βρήκαμε ήταν φτιαγμένο από μάρμαρο, το βρήκαμε αποσπασματικό…

Παρέμενε στα ερείπια του Κοινοβουλίου… Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άγαλμα της Εστίας από την Ελληνιστική Περίοδο. Η αποκατάσταση αυτών των γλυπτών, συμπεριλαμβανομένης της Εστίας, θα ξεκινήσει σύντομα και θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαγνησίας».

Αλλά αρχαιολογικά, επιγραφικά και νομισματικά δεδομένα δείχνουν ότι ένας από τους σημαντικότερους θεούς της πόλης ήταν ο Απόλλων – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ Υπάρχει και δωρικός ναός της Δήμητρας και της Κόρης, που χτίστηκε στον 3ο αιώνα π.Χ.

Απόληξη ποδιού, από άλλο αρχαίο ελληνικό άγαλμα,
που επίσης ευρέθη στις Αιγαίς Αιολίδος...

Οι Αιγαί ήταν μια από τις 12 πόλεις που ιδρύθηκαν από τους Αιολείς, κατά το 1100 π.Χ. Αρχαιολογικώς η ύπαρξή της επιβεβαιώνεται από τον 8ο αι. Οι πρώτες αρχαιολογικές έρευνες στην αρχαία πόλη των Αιγών πραγματοποιήθηκαν από Γάλλους ερευνητές το 1881.

Σημειώνεται πως οι Αιγαί Αιολίδος είχαν Βουλευτήριο (γνωστό από την έρευνα της ανασκαφικής ομάδας της Περγάμου ήδη το 1886) όπου ενεπίγραφο τετράγωνο επιστύλιο, που βρέθηκε κοντά στο κτήριο του βουλευτηρίου, δείχνει ότι ήταν αφιερωμένο στον Δία Βολλαίο, την Εστία Βολλαία (< βουλή, βούληση) και τον Δήμο (την κοινότητα των πολιτών), από τον γιο του Αντιφάνη, Απολλωνίδα. Βρέθηκαν 6 κεφάλια αγαλμάτων, και τα σώματά τους, στα ερείπια. Δύο από αυτά τα αγάλματα κατασκευάστηκαν από τον Μενέστρατο τον εκ Περγάμου (έγραφαν: «Μενέστρατος Ιππίου Περγαμηνός εποίει»). Το αρχαίο Βουλευτήριο αντικαταστάθηκε με μεγαλύτερο, κατά την διάρκεια της εκτεταμένης οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη, στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Ο Αντιφάνης και ο Διαφένης, υποστήριξαν την κατασκευή του νέου Βουλευτηρίου, γι’ αυτό και τιμήθηκαν με τον τίτλο του ευεργέτη. Έγιναν γλυπτά έργα – ανδριάντες τους και με άλλα μέλη της οικογένειας τους και στήθηκαν έξω από αυτό. Το Βουλευτήριο, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. (για πέντε αιώνες!), υπέστη πολλές επισκευές, διότι επλήγη πολλάκις από σεισμούς.

ΠΗΓΗΑΙΓΑΙ, UAV, Arkeolojihaber, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.8.2022.

ΠΗΓΗ:http://www.arxeion-politismou.gr/2022/08/Aigai.html?fbclid=IwAR1HSFB3X1Xawb6NNzNNEn1cK95Y53rZeMPl5DGaw4NXKN7etzCJjC9pPgc

Νεότερη Παλαιότερη