Τα γυναικεία λείψανα βρέθηκαν στην Εορδαία. Εικόνα: AMNA


Ο σκελετός μιας γυναίκας που ζούσε τον 1ο αιώνα π.Χ. ξαπλωμένη στο κρεβάτι της ανακαλύφθηκε από Έλληνες αρχαιολόγους πρόσφατα κοντά στην πόλη της Κοζάνης, στη βόρεια Ελλάδα.

Η ανακάλυψη έγινε σε λιγνιτωρυχείο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στην Εορδαία Κοζάνης. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι τα λείψανα ανήκουν πιθανότατα σε μια πλούσια γυναίκα. Σύμβολα για τον Έλληνα θεό Απόλλωνα στόλιζαν το κρεβάτι της.

Η επικεφαλής της ανασκαφής Δρ Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη παρουσίασε την ανακάλυψη το 2021.

Σκελετός που βρέθηκε ξαπλωμένος σε κρεβάτι δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ στην Ελλάδα

Ένα από τα εκπληκτικά αντικείμενα που ανασκάφηκαν στα λιγνιτωρυχεία ήταν το κρεβάτι και τα υπολείμματα μιας γυναίκας του 1ου αιώνα π.Χ.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι θάβονταν συχνά στα κρεβάτια τους στην αρχαιότητα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν κάποιον που έχει θαφτεί με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα.

Η Δρ Χοντρογιάννη επεσήμανε ότι σε άλλες ανασκαφές έχουν βρεθεί εξαρτήματα κρεβατιού αλλά είναι η πρώτη φορά που διατηρείται ολόκληρο κρεβάτι. Έγινε προσπάθεια από ειδικούς για την αποκατάσταση του κρεβατιού.

Το μεγαλύτερο μέρος του κρεβατιού ήταν φτιαγμένο από μπρούτζο, γι' αυτό και επιβίωσε κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Τα ξύλινα μέρη του κρεβατιού δυστυχώς είχαν αποσυντεθεί πριν από την ανασκαφή. Για το λόγο αυτό, οι αρχαιολόγοι αφιέρωσαν χρόνο στην αποκατάσταση του κρεβατιού.

Η μινιατούρα αναπαραγωγή του κρεβατιού. Εικόνα: AMNA


Οι καρποί του κόπου τους παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τη μορφή της αναπαραγωγής του αρχικού κρεβατιού. Αυτό περιελάμβανε τα ξύλινα στοιχεία, τα οποία συνενώθηκαν μέσω της μελέτης των πληροφοριών που είχαν συλλέξει στην ανασκαφή.

Πρόκειται για ένα ορόσημο αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο επιβεβαίωσε ότι οι Έλληνες αυτής της περιόδου ήταν πράγματι θαμμένοι στα κρεβάτια τους.

Ο αρχαίος σκελετός μπορεί να είναι βασιλικής γυναίκας

Η ταυτότητα της γυναίκας της οποίας βρέθηκαν τα λείψανα εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτη λόγω της πλούσιας —και ίσως βασιλικής— ιδιότητάς της.

Βρέθηκαν χρυσά φύλλα δάφνης ως μέρος της ανασκαφής. Εικόνα: AMNA


Γύρω από τη γυναίκα βρέθηκαν θαμμένα αντικείμενα πολυτελείας και η ίδια βρέθηκε με χρυσά φύλλα δάφνης γύρω από το κεφάλι της. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτά μπορεί να έχουν υφανθεί σε ένα στεφάνι για να τα φορέσει.

Η γυναίκα ήταν μεσήλικας και πιστεύεται ότι ανήκε σε βασιλική οικογένεια, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν και άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που δείχνουν ότι οι βασιλείς είχαν εγκατασταθεί εκεί.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ήταν κάποιος με μεγάλη θρησκευτική εξουσία, κάτι που θα εξηγούσε και τον πλούτο των αντικειμένων που ήταν θαμμένα μαζί της.

Σύμβολα του θεού Απόλλωνα βρέθηκαν στο κρεβάτι της

Διακοσμήθηκαν και τμήματα του κρεβατιού της, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Τα άκρα του κρεβατιού ήταν διακοσμημένα με κεφάλια γοργόνων, αλλά οι διακοσμήσεις που κοσμούν την κορυφή του κρεβατιού έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Χάλκινο κεφάλι γοργόνας. Εικόνα: AMNA


Αυτό το μέρος του κρεβατιού φέρει το σύμβολο ενός υδρόβιου πουλιού που κρατά ένα φίδι στο στόμα του, γνωστό σύμβολο για τον θεό Απόλλωνα λόγω του Ελληνικού μύθου που τον διηγείται ότι σκότωσε το φίδι στους Δελφούς, σώζοντας στη συνέχεια τον κόσμο.

Το δέντρο και το φύλλο της δάφνης είναι επίσης ιερά στον Απόλλωνα, που σημαίνει ότι τα φύλλα που βρέθηκαν στο κεφάλι της γυναίκας μπορεί να ήταν επίσης σύμβολα για τον Απόλλωνα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην κοντινή Μαυροπηγή δείχνουν τα ερείπια ιερού του Απόλλωνα.

Απαιτείται περαιτέρω αρχαιολογική μελέτη

Τα λείψανα της γυναίκας έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου θα μελετηθούν περαιτέρω. Το εργαστήριο του μουσείου αναμένεται να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ηλικία και το φύλο της, καθώς και να προσδιορίσει την αιτία του θανάτου της χρησιμοποιώντας ανθρωπολογικές πληροφορίες.

Βασικός στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης είναι η δημιουργία μιας αναπαραγωγής σε φυσικό μέγεθος του κρεβατιού που βρέθηκε στο πλαίσιο της ταφής. Αυτό θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής για να το δει το κοινό.



ΠΗΓΗ:https://arxaia-ellinika.blogspot.com/2022/05/kozani-vrethike-skeletos-arxaias-gynaikas-xalkino-krevati.html?fbclid=IwAR3EhP5f8SYn8Sp4J6dQFLDNPJe1tRqIP8O9h3__4qqSbkeKqO_BPYHwOfQ

Νεότερη Παλαιότερη