16/1/2015
Ο Ευσταθίου ( ο μεσάζοντας στο σκάνδαλο για τις μίζες των Leopard 2, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Asrad καθώς και σε μια παραγγελία υποβρυχίων) όταν βρισκόταν στο υπουργείο αμύνης άκουγε συχνά την πρόταση: και εμείς τι θα βγάλουμε;
Μίζες Super Puma: «Φιλική εξυπηρέτηση» το 1,6 εκ. στην offshore Καρατζαφερη
Ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 250.000 ευρώ ο καθένας και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή οι επιχειρηματίες Σταύρος Κομνόπουλος και Αλέξανδρος Τσάτσος που εμπλέκονται στην υπόθεση προμήθειας των ελικοπτέρων Super Puma ως αντιπρόσωποι της γαλλικής εταιρίας EUROCOPTER.
Οι δύο επιχειρηματίες κατηγορούνται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Οι δυο επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικους χρήματος μαζί με τρεις απόστρατους αξιωματικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου, οι κατηγορούμενοι φέρονται να διακίνησαν με σκοπό τις δωροδοκίες περίπου 5,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των Super Puma. Απολογήθηκαν επίσης για την εμπλοκή τους στην προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων Exocet καθώς ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας είχε ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκε. Οι κατηγορούμενοι διέψευσαν τον ισχυρισμό του.
Οι δυο επιχειρηματίες εμπλέκονται και στο 1,6 εκατ. Ευρώ που εμβάστηκε από εταιρία συμφερόντων τους στην off shore εταιρία η οποία φέρεται να ανήκει στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες και σε βαθμό πλημμελήματος για την κατοχή υπεράκτιας εταιρίας.
Οι δύο επιχειρηματίες εμπλέκονται και στο 1,6 εκ. ευρώ που εμβάστηκε σε εταιρία που φέρεται να ανήκει στον Γ. Καρατζαφέρη. Όπως υποστήριξαν επρόκειτο για «φιλική εξυπηρέτηση» και δεν γνώριζαν ότι πίσω από την εταιρία βρισκόταν ο Γ. Καρατζαφέρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία τους υποστήριξαν οτι επρόκειτο για “φιλική εξυπηρέτηση” χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι πίσω από την υπεράκτια εταιρία CATALINA βρισκόταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Υποστήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έμαθαν για τον Γιώργο Καρατζαφέρη από τα πρόσφατα δημοσιεύματα. Έκαναν τη συναλλαγή, όπως φέρονται να είπαν, κατόπιν αιτήματος του τραπεζίτη τους
να διευκολύνουν πελάτη του που χρειάζονταν χρήματα στο εξωτερικό και δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όπως υποστήριξαν, δέχθηκαν καθώς το όφελός τους θα ήταν τα χρήματα αυτά θα τους επιστραφούν άμεσα στην χώρα που ήθελαν αποφεύγοντας για διαδικαστικούς λόγους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για αγορά ακινήτου.
Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια τους οι δύο επιχειρηματίες το 1998 «υποσχέθηκαν στους πρώην αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας, ωφελήματα ποσού 523.773 ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου αυτοί, υπό την ιδιότητά τους ως κρατικοί αξιωματούχοι, να προβούν στις αναγόμενες στα καθήκοντά τους υπηρεσιακές ενέργειες σχετικά με την υπηρεσιακή προώθηση και σύναψη της υπ΄αριθ.037΄/00 σύμβασης προμήθειας των ελικοπτέρων super puma κατά παράβαση των καθηκόντων τους». Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ο συγκατηγορούμενος τους Θεόδωρος Μόσχος έλαβε το 2008 συνολικά 523.773 ευρώ. Από το ποσό αυτο τα επιμέρους ποσά 185.000 και 185.000 ευρώ αντίστοιχα, αφορούσαν, κατά τον ανακριτή, τη δωροδοκία των αξιωματικών Ι.Ράμμου και Π.Στράντζαλη.
Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια οι δύο επιχειρηματίες υποσχέθηκαν στους πρώην αξιωματικούς ωφελήματα προκειμένου να προωθήσουν σύμβαση προμήθειας ελικοπτέρων super puma.
Ο κ.Μαλλής σημειώνει επίσης πως οι δύο επιχειρηματίες προχώρησαν σε σειρά κινήσεων και συναλλαγών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς «με σκοπό να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και να παρεμποδισθεί ο εντοπισμός τους από τα ελεγκτικά όργανα από την Ελλάδα», όπου τελικά επρόκειτο να μεταφερθούν τα χρήματα. Για την επίτευξη δε του προαναφερόμενου σκοπού πραγματοποιήθηκαν «μια σειρά συναλλαγών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σε διάφορες τράπεζες διαφόρων χωρών και διάφορους ενδιάμεσους δήθεν δικαιούχους, νομικά πρόσωπα, μέσω των οποίων, διακινήθηκαν τα χρήματα της δωροδοκίας και κυκλοφόρησαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.» Με τον τρόπο αυτό καταλήγει ο ανακριτής «σκοπεύατε να συγκαλύψετε την αληθή αιτία της μεταβίβασης των κεφαλαίων, να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων αυτών από την αρχική τους προέλευση της δωροδοκάις για το ανωτέρω εξοπλιστικό πρόγραμμα και να παρεμποδιστεί ο εντοπισμός τους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στην Ελλάδα.».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τα ποσά που εντοπίστηκαν στους τρεις απόστρατους αξιωματικούς, εκ των οποίων οι δυο φέρονται να έχουν βάλει υπογραφές κατά τη διαδικασία προμήθειας των ελικοπτέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκαν επαγγελματικές σχέσεις με τον έναν από αυτούς, ο οποίος διακίνησε τα ποσά στους άλλους δυο.
Ο ανακριτής διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής τους έδωσε προθεσμία διάρκειας 7 ημερών προκειμένου να καταβάλουν τη χρηματική εγγύηση συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: https://alfeiospotamos.gr/?p=11920