Ο ΠΟΥ αποκαλύπτει τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως: 2000-2019
9 Δεκεμβρίου 2020
Δελτίο ειδήσεων
Γενεύη, Ελβετία
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν πλέον 7 από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Υγείας του ΠΟΥ για το 2019, που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Πρόκειται για αύξηση από 4 από τις 10 κύριες αιτίες το 2000. Τα νέα δεδομένα καλύπτουν την περίοδο από το 2000 έως το 2019.
Οι εκτιμήσεις αποκαλύπτουν τάσεις τις τελευταίες 2 δεκαετίες στη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα που προκαλούνται από ασθένειες και τραυματισμούς. Τονίζουν σαφώς την ανάγκη για εντατικοποιημένη παγκόσμια εστίαση στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση τραυματισμών, σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όπως ορίζεται στην ατζέντα για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ .
«Αυτές οι νέες εκτιμήσεις είναι μια άλλη υπενθύμιση ότι πρέπει να επιταχύνουμε γρήγορα την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ. «Τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της δραστικής βελτίωσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης ισότιμα και ολιστικά. Η ισχυρή πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι σαφώς το θεμέλιο στο οποίο στηρίζονται τα πάντα, από την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών ασθενειών έως τη διαχείριση μιας παγκόσμιας πανδημίας ».
Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν ο νούμερο 1 δολοφόνος. ο διαβήτης και η άνοια εισέρχονται στους κορυφαίους 10
Οι καρδιακές παθήσεις παρέμειναν η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, τώρα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ποτέ. Ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια από το 2000, σε σχεδόν 9 εκατομμύρια το 2019. Οι καρδιακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν τώρα το 16% των συνολικών θανάτων από όλες τις αιτίες. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 2 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ήταν στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ. Αντίθετα, στην ευρωπαϊκή περιοχή παρατηρήθηκε σχετική μείωση των καρδιακών παθήσεων, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 15% [1].
Η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας είναι πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων αιτιών θανάτου παγκοσμίως, κατατάσσοντας την 3η θέση τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη το 2019. Οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα: παγκοσμίως, το 65% των θανάτων από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας είναι γυναίκες.
Οι θάνατοι από διαβήτη αυξήθηκαν κατά 70% παγκοσμίως μεταξύ 2000 και 2019, με αύξηση των θανάτων κατά 80% στους άνδρες. Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι θάνατοι από διαβήτη έχουν υπερδιπλασιαστεί και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε όλες τις περιοχές του ΠΟΥ.
Η παγκόσμια μείωση των θανάτων από μεταδοτικές ασθένειες, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
Το 2019, η πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού ήταν η πιο θανατηφόρα ομάδα μεταδοτικών ασθενειών και κατατάχθηκαν μαζί ως η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2000, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού απαιτούσαν λιγότερες ζωές από ό, τι στο παρελθόν, με τον παγκόσμιο αριθμό θανάτων να μειώνεται κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο.
Αυτή η μείωση συμβαδίζει με μια γενική παγκόσμια μείωση του ποσοστού θανάτων που προκαλούνται από μεταδοτικές ασθένειες. Για παράδειγμα, το HIV / AIDS μειώθηκε από την 8η κύρια αιτία θανάτου το 2000 σε 19η το 2019, αντικατοπτρίζοντας την επιτυχία των προσπαθειών για την πρόληψη της λοίμωξης, τον έλεγχο του ιού και τη θεραπεία της νόσου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ενώ παραμένει η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στην Αφρική, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε περισσότερο από το μισό, μειώνοντας από πάνω από 1 εκατομμύριο το 2000 σε 435.000 το 2019 στην Αφρική.
Η φυματίωση δεν είναι πλέον στην παγκόσμια κορυφή 10, μειώνοντας από την 7η θέση το 2000 σε δέκατο τρίτο το 2019, με μείωση κατά 30% στους παγκόσμιους θανάτους. Ωστόσο, παραμένει μεταξύ των 10 κορυφαίων αιτιών θανάτων στις περιοχές της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου είναι η 8η και 5η κύρια αιτία αντίστοιχα. Η Αφρική σημείωσε αύξηση της θνησιμότητας από φυματίωση μετά το 2000, αν και αυτό έχει αρχίσει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Οι νέες εκτιμήσεις τονίζουν επίσης τον αριθμό των μεταδοτικών ασθενειών που εξακολουθούν να υφίστανται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος: 6 από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθούν να είναι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ελονοσία (6η), η φυματίωση (8η) και το HIV / AIDS (9ο). Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια, οι εκθέσεις του ΠΟΥ επισημαίνουν ένα γενικότερο θέμα σχετικά με την επιβράδυνση ή τον περιορισμό της προόδου κατά των μολυσματικών ασθενειών όπως ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία.
Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο - αλλά με περισσότερη αναπηρία
Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν περαιτέρω την αυξανόμενη τάση μακροζωίας: το 2019, οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο από 6 χρόνια περισσότερο από ό, τι το 2000, με παγκόσμιο μέσο όρο άνω των 73 ετών το 2019 σε σύγκριση με σχεδόν 67 το 2000. Αλλά κατά μέσο όρο, μόνο 5 αυτά τα επιπλέον χρόνια ζούσαν σε καλή υγεία.
Πράγματι, η αναπηρία αυξάνεται. Σε μεγάλο βαθμό, οι ασθένειες και οι συνθήκες υγείας που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους είναι εκείνες που ευθύνονται για τον μεγαλύτερο αριθμό υγιών ετών ζωής που έχουν χαθεί. Οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές παθήσεις ήταν συλλογικά υπεύθυνες για σχεδόν 100 εκατομμύρια επιπλέον υγιή χρόνια ζωής που χάθηκαν το 2019 σε σύγκριση με το 2000.
Οι τραυματισμοί είναι μια άλλη σημαντική αιτία αναπηρίας και θανάτου: έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των τραυματισμών στην οδική κυκλοφορία στην αφρικανική περιοχή από το 2000, με σχεδόν 50% αύξηση τόσο του θανάτου όσο και των υγιών χρόνων ζωής. Παρόμοιες αλλά ελαφρώς μικρότερες αυξήσεις (περίπου 40%) παρατηρήθηκαν επίσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από τραυματισμούς από οδική κυκλοφορία είναι 75% άνδρες.
Στην Αμερική, η χρήση ναρκωτικών έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας τόσο στην αναπηρία όσο και στο θάνατο. Υπήρξε σχεδόν τριπλή αύξηση των θανάτων από διαταραχές χρήσης ναρκωτικών στην Αμερική μεταξύ του 2000 και του 2019. Αυτή η περιοχή είναι επίσης η μόνη για την οποία η διαταραχή χρήσης ναρκωτικών είναι η κορυφαία 10 συνεισφορά σε υγιή χρόνια ζωής που χάθηκαν λόγω πρόωρων θανάτων και αναπηρίας, ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές, η χρήση ναρκωτικών δεν είναι η κορυφαία 25.
Πηγές δεδομένων και μεθοδολογία
Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Υγείας του ΠΟΥ παρουσιάζουν ολοκληρωμένα, συγκρίσιμα και διαφανή δεδομένα χρονοσειρών για την υγεία του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων του προσδόκιμου ζωής, του υγιούς προσδόκιμου ζωής, της θνησιμότητας και της νοσηρότητας και του βάρους των ασθενειών σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αναλυτικά ανά ηλικία, φύλο και αιτία 2000 και μετά.
«Αυτές οι εκτιμήσεις παράγονται χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις καλύτερες διαθέσιμες πηγές από χώρες και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Δρ Bochen Cao, ο τεχνικός προϊστάμενος για τις Παγκόσμιες Εκτιμήσεις Υγείας του ΠΟΥ. Βασίζονται σε ισχυρές επιστημονικές μεθόδους επεξεργασίας, σύνθεσης και ανάλυσης δεδομένων. Αυτές οι ενημερωμένες εκτιμήσεις επωφελήθηκαν επίσης από τις πολύτιμες συνεισφορές των κρατών μελών της ΠΟΥ μέσω ενεργών διαβουλεύσεων και διαλόγων χωρών. "
Η διαθεσιμότητα υπηρεσιών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών είναι το κλειδί για τη μείωση του θανάτου και της αναπηρίας, επηρεάζοντας το βαθμό κατάταξης των διαφόρων καταστάσεων. Αυτές οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν σαφώς πού χρειάζονται επειγόντως πρόσθετες επενδύσεις σε υπηρεσίες.
«Τα ισχυρά δεδομένα υγείας είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την ιεράρχηση των πολιτικών και την κατανομή πόρων για την πρόληψη της αναπηρίας και τη διάσωση ζωών», προσθέτει η Δρ Samira Asma, Βοηθός Γενικός Διευθυντής για το Τμήμα Δεδομένων, Αναλύσεων και Παράδοσης για τον αντίκτυπο στον ΠΟΥ. «Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις υγείας του ΠΟΥ είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μεγιστοποίηση της υγείας και του οικονομικού αντίκτυπου. Καλούμε τις κυβερνήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη να επενδύσουν επειγόντως σε συστήματα πληροφοριών δεδομένων και υγείας για να υποστηρίξουν την έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. "
Από σήμερα, το COVID-19 έχει τραυματίσει τραγικά περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια ζωές . Τα άτομα που ζουν με προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας (όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και αναπνευστικές παθήσεις) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου λόγω του COVID-19.
Οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως εξαρτώνται από έγκαιρα, αξιόπιστα και ενεργά δεδομένα για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων - αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας. Η επόμενη ενημέρωση σε αυτές τις εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει αξιολόγηση του άμεσου και έμμεσου αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα.
https://www.who.int/news/item/09-12-2020-who-reveals-leading-causes-of-death-and-disability-worldwide-2000-2019
ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
https://marioskoundourakisesy.blogsp...
ΤΗΛ. 6951861700
E-MAIL: marioskoundourakis.esy@gmail.com
https://www.facebook.com/Κουνδουράκης-Μάριος-ΥπΒουλευτής-Ελλήνων-Συνέλευσις-1188054484705429/
https://twitter.com/marioskoud?s=09
https://join.skype.com/invite/o9lfMdS9PyCK
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ : https://drive.google.com/file/d/1JxoyLwdkfN-ws-TimkiKHEWCeLWahiQs/view?usp=sharing
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΙΣ : https://drive.google.com/file/d/1wSHWrysW4cVhuvzlEGDcUXW0FoAWYz2W/view?usp=sharing
1. ΑΡΧΙΚΗ - ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: http://www.artemis-sorras.gr
2. ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ: http://600dis.oramaellas.gr
3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.gr
4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ: http://txs.oramaellas.gr
=======================
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΚΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ- Ε.ΣΥ."
http://alfeiospotamos.gr/?p=11184
=======================
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:
http://alfeiospotamos.gr/?p=17627
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
http://alfeiospotamos.gr/?p=17647
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
http://alfeiospotamos.gr/?p=18373
=======================
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr
=======================
ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:
https://ypomnima.artemis-sorras.gr/
=======================
ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: https://www.aitherikigrafi.gr/
=======================
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINKS
http://energoi-ellhnes.blogspot.gr/
http://alfeiospotamos.gr/
http://alfeiospotamos.blogspot.gr/
http://spametadesma.blogspot.gr/
http://sorrasgegonota.wordpress.com/
ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ πρώην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»
http://alfeiospotamos.gr/?p=10768
=======================
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:
http://e-sy.gr/grafia-e-si/
ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
https://marioskoundourakisesy.blogsp...
ΤΗΛ. 6951861700
E-MAIL: marioskoundourakis.esy@gmail.com
https://www.facebook.com/Κουνδουράκης-Μάριος-ΥπΒουλευτής-Ελλήνων-Συνέλευσις-1188054484705429/
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:
http://alfeiospotamos.gr/?p=17627
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
http://alfeiospotamos.gr/?p=17647
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
http://alfeiospotamos.gr/?p=18373
=======================
ΠΗΓΗ: https://marioskoundourakisesy.blogspot.com/2021/03/2000-2019-9-2020-7-10-2019.html?fbclid=IwAR0USmaebtxfMHyRW-4H7YfV4fU22LfiLl8VDVZqPVyFkqpgGv4YY1nmyk8