Αφού η πλειονότητα των χειρουργείων δεν πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο δίμηνο περίπου, καθώς το ΕΣΥ έχει μετατραπεί με ευθύνη της κυβέρνησης που το άφησε αθωράκιστο ενόψει του δεύτερου κύματος του κορονοϊού σε "σύστημα μίας νόσου", πριμοδοτείται ουσιαστικά ο ιδιωτικός τομέας.

Αποτέλεσμα είναι ασθενείς με νόσους απειλητικές για τη ζωή τους όπως ο καρκίνος, να στρέφονται για απαραίτητα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα αναγκαζόμενο ινα ξεπουλάνε περιουσίες προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τα κόστη.

Αυτό κατήγγειλε η Ελένη Ντελιοπούλου, μέλος του ΔΣ της ελληνικής ομοσπονδίας καρκίνου, μιλώντας στον Alpha 98,9 περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς.

«Πάρα πολλά χειρουργεία αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν ή προέτρεψαν με αυτές τις καθυστερήσεις ασθενείς να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Προβλήματα προέκυψαν στις ακτινοθεραπείες – που προϋπήρχαν, με μεγάλη ουρά.

Ξέρουμε άτομα που πούλησαν κάτι για να πάνε να κάνουν την εγχείρησή τους. Πούλησαν δικά τους πράγματα, όπως ένα οικόπεδο, για να κάνουν επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν μιλώ και για τους ασθενείς που έχουν να κάνουν επαναληπτικές ή αυτοί που έχουν εντοπίσει κάτι οι γιατροί τους και τα έχουν αφήσει… (…) Αν είχαν εμβολιαστεί, θα είχαν ομαλοποιηθεί όλα αυτά», πρόσθεσε η κ. Ντελιοπούλου.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως οι καρκινοπαθείς δεν γνωρίζουν πότε θα εμβολιαστούν, γεγονός που έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων που τους έχουν φέρει σε απόγνωση.

«Ζητούμε την προτεραιοποίηση, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα», τόνισε η κ. Ντελιοπούλου.

«Υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη μετακίνηση των ασθενών. Τεράστιο πρόβλημα. Σκεφτείτε ασθενείς από την επαρχία, κάποιοι είχαν συγγενείς που τους φιλοξενούσαν. Έκλεισαν όλες οι πόρτες. Μια κατάσταση απόγνωσης για τους ασθενείς. Εδώ ευτυχώς υπήρξε μια συνεργασία μεταξύ της ΕΛΟΚ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και με τον όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, και δόθηκαν έτοιμα διαμερίσματα για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα».

Πηγή: thefaq.gr

Νεότερη Παλαιότερη