Με αφορμή το έργο CIPROMED που έχει ως στόχο να μειώσει την εξάρτηση των Μεσογειακών χωρών από εισαγόμενες πηγές πρωτεΐνης
Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει γαστρονομική παράδοση κατανάλωσης εντόμων, ωστόσο όλο και πιο συχνά μαθαίνουμε για τις έρευνες που γίνονται, ώστε τα έντομα ως πηγή πρωτεϊνης να ενταχθούν στην διατροφή μας. Μια τέτοια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μάλιστα έχει ήδη παραχθεί μια μπάρα εντομοπρωτεΐνης
Πρωτοπορεί κατα αυτόν τον τρόπο στην έρευνα παραγωγής πρωτεΐνης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος- Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, με άμεσο ενδιαφέρον να παραχθούν προϊόντα που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν στην αγορά, αφού το ενδιαφέρον των ιδιωτών είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Με αφορμή το έργο CIPROMED που έχει ως στόχο να μειώσει την εξάρτηση των Μεσογειακών χωρών από εισαγόμενες πηγές πρωτεΐνης (ιχθυάλευρο, σογιάλευρο κα.) και να τους επιτρέψει να βασίζονται περισσότερο σε τοπικά παραγόμενες, αειφόρες θρεπτικές πηγές, μιλήσαμε με τον επιστημονικά υπεύθυνο, καθηγητή Εντομολογίας Χρήστο Αθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το έργο στοχεύει στο να αναπτύξει ένα νέο, καινοτόμο, ολιστικό σύστημα αγροτικής παραγωγής βασισμένο στις μεθόδους της κυκλικής οικονομίας.
Την Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Ιουνίου στο Βόλο και στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος θα συναντηθεί η ομάδα έργου του CIPROMED, που αποτελείται από 17 εταίρους από διαφορετικούς κλάδους του αγρο-διατροφικού τομέα, ενώ συμπεριλαμβάνει 8 Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς Οργανισμούς, 8 εταιρείες και έναν μη κυβερνητικό οργανισμό.
Οι εταίροι προέρχονται από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) και 3 μη Ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες (Τυνησία, Ισραήλ, Μαρόκο). Τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά συστήματα αγροτικής παραγωγής εξαρτώνται άμεσα από τις εισαγωγές πρώτων υλών προκειμένου να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των εκτρεφόμενων ζώων και ιχθύων, αλλά και του ανθρώπου.
Πηγή: ertnews.gr
ΠΗΓΗ:https://drasi-news.blogspot.com/2023/06/blog-post_2.html?fbclid=IwAR2EoBu209vOMb-1d6hbRpyuNvSNjvDcXggYmRN7zfh_3b-42QZKCb-i7Bw