Τι κοινό έχουν ένα κομμάτι τηγανητού μπέικον, ένα σάντουιτς με τυρί στη σχάρα, ένα muffin, ένα παγωτό, μια κονσέρβα τόνου και ένα αναψυκτικό τύπου cola; Εκτός του ότι συχνά αποτελούν βασικά στοιχεία στη δυτική διατροφή, όλα περιέχουν κάποια μορφή πρόσθετων φωσφορικών αλάτων. Και αυτό φαίνεται να αποτελεί θέμα καθώς, σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική κατανάλωση φωσφορικών αλάτων μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία, ιδιαίτερα ως παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Η παραπάνω πιθανότητα μπορεί να παραξενεύει κάποιους από εμάς επειδή τα φωσφορικά άλατα είναι επίσης απαραίτητα για την υγεία. Είναι ένα συστατικό του DNA, του «προσχέδιου της ζωής», καθώς και της τριφωσφορικής αδενοσίνης, του ΑΤΡ, του μορίου-κλειδιού στην κυτταρική παραγωγή ενέργειας. Τα φωσφορικά άλατα είναι συστατικά των φωσφολιπιδίων που αποτελούν τις κυτταρικές μεμβράνες και το φωσφορικό ασβέστιο είναι το κύριο δομικό στοιχείο του οστού. Οι ανάγκες του οργανισμού σε φωσφορικά ικανοποιούνται επαρκώς επειδή απαντώνται φυσικά σε φυτά και ζώα. Τα φυτά παίρνουν τα φωσφορικά τους από το έδαφος και τα ζώα τα παίρνουν από τα φυτά. Έχουμε εξελιχθεί για να απορροφούμε μόνο την απαιτούμενη ποσότητα φωσφορικών. Το υπόλοιπο αποβάλλεται με τα ούρα και τα κόπρανα. Για το λόγο αυτό και το πρώτο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα φωσφορικά άλατα προέκυψε σε ασθενείς με νεφρικά προβλήματα που έπασχαν από υψηλό ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων.