Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο* τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.
Νίκος Καζαντζάκης
Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1956 στους αγώνες με σκάφη τύπου “Lightning”. Εν συνεχεία, αναδείχθηκε 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας, Μεσογειονίκης, πρωταθλητής Ευρώπης και κατέκτησε πολλές διεθνείς διακρίσεις, με σημαντικότερη την πρωτιά του στους Ολυμπιακούς της Ρώμης.
Κατέκτησε την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1960 με το σκάφος “Νηρεύς” στηn κατηγορία Ντράγκον, με πλήρωμα τον τότε “Διάδοχο” Κωνσταντίνο και το Γιώργο Ζαΐμη. Ανήκε στα σωματεία: Ι.Ο. Πειραιώς, Ν.Ο. Ελλάδος και ΠΟΙΑΘ.
Το 1964 κατέκτησε την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 1964 με το Μαγουλά και το Ζαΐμη. Αργότερα, το 1968, ήταν 15ος στο Μεξικό.
Ο τότε “Διάδοχος” μετά την Ρώμη δεν ακούστηκε ποτέ ξανά στον αθλητισμό.
Αιωνία σου η μνήμη Οδυσσέα σου εύχεται ο Ολυμπιονίκης Βασιλιάς των Ελλήνων Φίλιππος Β, ο οποίος νίκησε 3 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η γυναίκα του . Το όνομα της, ήταν Πολυξένη όταν ήταν παιδί, Μυρτάλη όταν παντρεύτηκε, και αργότερα μετονομάστηκε σε Ολυμπιάδα και Στρατονίκη. Το όνομα Ολυμπιάδα της ύστερα από την νίκη του Φίλιππου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356 π.χ.χ.
*Το πρωινό, δεύτερη μέρα των 108ων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Φίλιππος Β’ εστέφθη για τρίτη κατά συνέχεια φορά νικητής στην ιπποδρομία. Είχε νικήσει και κατά την προηγούμενη, την 107η Ολυμπιάδα, και κατά την προπροηγούμενη, την 106η. Την πρώτη μάλιστα φορά, ακριβώς την ίδια μέρα πριν από οκτώ χρόνια, νίκησε την ίδια μέρα που γεννήθηκε ο γιος του Αλέξανδρος Γ’. Αυτό θεωρήθηκε τότε πολύ καλός οιωνός για την τύχη του ίδιου του παιδιού, αφού είναι γνωστό ότι ο κότινος νίκης στην Ολυμπία είναι ό,τι λαμπρότερο μπορεί να επιτύχει στη ζωή του ο Έλληνας άνθρωπος και η νίκη του Φιλίππου θεωρήθηκε γενέθλιο δώρο στο παιδί.
Για να ξαναγυρίσουμε στον Μακεδόνα εστεμμένο Ολυμπιονίκη, το περίλαμπρο κτίσμα του εδώ στην Ολυμπία, μέσα στην Ιερά άλτη, το Φιλίππειο, το αφιέρωσε ο Φίλιππος στον Ολύμπιο Δία μετά τη δεύτερη νίκη του στην ιπποδρομία κατά την προηγούμενη Ολυμπιάδα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι από ανομολόγητο φθόνο των Αθηναίων για το μνημειακό αυτό αρχιτεκτόνημα εκφώνησε ένα χρόνο μετά ο Δημοσθένης τον περίφημο Φιλιππικό του και ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι Φιλιππικοί του διάσημου ρήτορα. Ο ίδιος επίσης Μακεδόνας βασιλιάς έκοψε και κυκλοφόρησε αργυρά νομίσματα με αθλητικές παραστάσεις εις ανάμνηση των δύο πρώτων νικών του και λέγεται ότι δήλωσε κατά τη στέψη του σήμερα ότι θα εκδώσει και χρυσά νομίσματα εις ανάμνηση της τωρινής, τρίτης, νίκης του. Αυτά θα είναι βέβαια τα πρώτα χρυσά νομίσματα που εκδίδονται στην Ελλάδα και θα είναι ισότιμα των Περσικών δαρεικών. Άκουσα ο ίδιος τον πρόεδρο των ελλανοδικών να χαριτολογεί -χαμηλόφωνα τη στιγμή του στεφανώματος- ότι ο Φίλιππος με τις αλλεπάλληλες νίκες του στις ιπποδρομίες δικαίωσε περίτρανα το όνομά του.
Αριστόξενος του Νέστορος, Πύλιος, αθλητικός ανταποκριτής από την Ολυμπία.
ΠΗΓΗ:https://alfeiospotamos.gr/2023/01/16/%ce%b1%ce%b9%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7-%ce%bf%ce%b4%cf%85%cf%83%cf%83%ce%ad%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%8d%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/?fbclid=IwAR2opaEykgkzSDuFE9SZPxKpIy9dKKRiKnOBy5nWmOucXd7Wz1HCBYRqYc8