Η πυραμίδα πού βρίσκεται στο Ελληνικό Αργολίδας στον δρόμο που συνέδεε το Άργος με την Τεγέα, ίσως αποτελεί όχι μόνο ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, χρονολογείται παλιότερη αυτών της Αιγύπτου (2300-2800 π.χ).

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την χρονολόγηση της καθώς υπάρχουν διαφωνίες για αυτήν.

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς πρόκειται απλά για ένα οχυρό πού κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου π.χ αιώνα.

Μία  όμως νεότερη έρευνα που διεξήχθη από την Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας, έδειξε ότι έχει κτιστεί το 2720 π.χ κατατάσσοντάς την παλαιότερη από τις Αιγυπτιακές.

Η πυραμίδα αυτή, γνωστή και ως πυραμίδα των Κεχριών, είναι κατασκευασμένη από ογκώδεις σκληρούς γκρίζους ασβεστόλιθους που υπήρχαν στην περιοχή. Έχει σχήμα Πύργου με επικλινείς τις εξωτερικές πλευρές του, οι οποίες περιβάλλουν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα με συνολικές διαστάσεις 7.03 x 9,07μ..

Στην Ανατολική πλευρά της πυραμίδας βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Απ' αυτήν ξεκίνα ένας στενόμακρος διάδρομος που οδηγεί σε μία μικρότερη πύλη που είναι ανοιγόμενη στο νότιο τοίχο του κεντρικού τετράγωνου δωματίου πλευράς 7μ. περίπου.

Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Ίσως ήταν "πολυάνδριον" μιας κι ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του τον 2ο μ.χ. αιώνα κάνει λόγο για μια πυραμίδα στην περιοχή που αποτέλεσε ταφικό μνημείο. Άλλοι αναφέρουν πως ήταν φρυκτωρία, Πύργος δηλαδή από τον οποίο στέλνονταν μηνύματα φωτιάς. Σήμερα όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ήταν παρατηρητήριο, μικρό φρούριο από το οποίο έλεγχαν τις γύρω περιοχές.

Η πυραμίδα αυτή που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο διατηρείται σε καλή κατάσταση και θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες της, την ιστορικότητα και την ιδιαιτερότητα του τόπου αυτού.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι

Οι Έλληνες λάξευαν τον λίθο έτσι που ο ένας πάνω στον άλλο να σχηματίζει πυραμίδα ενώ οι Αιγύπτιοι τον τοποθετούσαν τετράγωνο και δίνανε το πυραμιδοειδές σχήμα με λάσπη.

DroneDays gr: Γιώργος Σοφούλης

                  Κάτοχος άδειας χειριστή ΣμηΕΑ (Drone) με πιστοποίηση Υ.Π.Α 



ΠΗΓΗ:https://olymposhellasgr.blogspot.com/2022/03/h_28.html?fbclid=IwAR1N9axg7RRA0JdhPKCmjp2CkxkjZzBzrCXmtQnGcnCbd7o_ykVOaRwzzrc

Νεότερη Παλαιότερη