Έκπληξη, αλλά και μπόλικο γέλιο προξενούν οι πανηγυρισμοί του Μαξίμου για την έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «εμπνευστή» του πιστοποιητικού, ξεχνώντας ότι ο πρωθυπουργός, όχι μόνον είχε προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά είχε εισπράξει και την άρνηση, τόσο των περισσοτέρων ομολόγων του, αλλά και των ανωτάτων δικαστηρίων των κρατών-μελών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κι αυτό, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει «πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Ο άνθρωπος που περιοδεύει στη χώρα, ρωτώντας ως χωροφύλακας κάθε πολίτη που συναντάει, αν έχει εμβολιαστεί, λειτούργησε ουσιαστικά ως «λαγός», τόσο των φαρμακευτικών εταιρειών όσο και του Βερολίνου, το οποίο ήθελε «να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα». Κι επειδή η διάκριση των εξουσιών στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως εξακολουθεί – προς ώρας τουλάχιστον – να λειτουργεί, η πρόταση Μητσοτάκη έφαγε μία μεγαλοπρεπή «πόρτα».


Κανείς ουσιαστικά δε δέχθηκε να κάνει διάκριση μεταξύ των εμβολιασμένων πολιτών και των ανεμβολίαστων. Στις περισσότερες μάλιστα χώρες, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν στις ιδιωτικές εταιρείες να το κάνουν, κάτι που τώρα ο πρωθυπουργός επιδιώκει να επιτύχει τουλάχιστον στη χώρα μας.


Ας δούμε όμως τι ακριβώς πιστοποιητικό – ή μάλλον πιστοποιητικά – ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ράιντερς, διευκρίνισε ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα μπορεί ωστόσο αντ’ αυτού να διαθέτει είτε πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ είτε πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Μιλάμε δηλαδή για τρεις διαφορετικές εναλλακτικές, οι οποίες καλύπτουν ουσιαστικά όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, εξαιρουμένων όσων νοσούν από κορωνοϊό. Και ορθώς!

Ο κ. Ράιντερς επεσήμανε ότι τα πιστοποιητικά αυτά θα εκδίδονται δωρεάν για τους πολίτες της ΕΕ και θα δίδεται η δυνατότητα να τα έχει κανείς είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή σε κινητό, τάμπλετ ή φορητό υπολογιστή.

Δεδομένης της ανάγκης που θα γεννηθεί για αυτοελέγχους – self-test δηλαδή – η Κομισιόν θα χορηγήσει ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στα κράτη-μέλη, ώστε να μπορούν να προμηθεύσουν στους πολίτες τεστ σε χαμηλή τιμή.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Ράιντερς και τον κανονισμό που παρουσίασε, «τα κράτη-μέλη πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους πιστοποιητικού, εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, δίνοντας ωστόσο ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν θα έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό μέχρι τότε, αλλά θα μπορούν να χορηγούν κάτι αντίστοιχο, με τα ίδια δεδομένα και την ίδια μορφή.



ΠΗΓΗ: https://aphdalosnays.blogspot.com/2021/05/covid-19.html?fbclid=IwAR2Xd_-BJA12UTdZp7aimfNUb2Z7IaZpIjn9jadpioFGd68nXBmZRITHgQE

 

Νεότερη Παλαιότερη