ΑΦ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΡΧΕΣΘΑΙ. ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΡΕΕΕ!

Για την ελληνικότατη λέξη ολοκαύτωμα δεν υπάρχει μονοπώλιο.

Εγκαινιάστηκε το νέο μνημείο της Γενοκτονίας στην Ναμίμπια, στο νησί του καρχαρία (Shark Island).

 Πρότυπο για τους Tούρκους στο Ολοκαύτωμα των Αρμενίων 

Η Ναμίμπια έγινε γερμανική αποικία το 1884 υπό τον Όττο φον Μπίσμαρκ για να αποτρέψει την αντιληπτή βρετανική καταπάτηση και ήταν γνωστή ως Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (Deutsch-Südwestafrika). Η επιτροπή Πάλγκρεϊβ από τον Βρετανό κυβερνήτη στο Κέιπ Τάουν καθόρισε ότι μόνο το φυσικό λιμάνι βαθέων υδάτων του κόλπου Ουάλβις άξιζε να καταληφθεί και έτσι το προσάρτησε στην επαρχία του Ακρωτηρίου της βρετανικής Νότιας Αφρικής.

Από το 1904 έως το 1907, οι Χερέρο και οι Νάμα πήραν τα όπλα ενάντια στη βάναυση γερμανική αποικιοκρατία. Σε μια υπολογισμένη τιμωρητική ενέργεια από τους Γερμανούς κατακτητές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέταξαν την εξαφάνιση των ιθαγενών που έγινε γνωστή ως η Γενοκτονία των Χερέρο και των Νάμα. Σε αυτό που ονομάζεται «πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα», οι Γερμανοί σκότωσαν συστηματικά 10.000 Νάμα (το μισό πληθυσμό) και περίπου 65.000 Χερέρο (περίπου το 80% του πληθυσμού). Οι επιζώντες, όταν τελικά απελευθερώθηκαν από την κράτηση, υποβλήθηκαν σε μια πολιτική εκκένωσης, απέλασης, καταναγκαστικής εργασίας, φυλετικού διαχωρισμού και διακρίσεων σε ένα σύστημα που από πολλές απόψεις προέβλεπε το απαρτχάιντ που καθιέρωσε η Νότια Αφρική το 1948.

Οι περισσότεροι Αφρικανοί περιορίζονταν στα λεγόμενα αυτόχθονα εδάφη, τα οποία υπό την κυριαρχία της Νότιας Αφρικής μετά το 1949 μετατράπηκαν σε «πατρίδες» (Bantustans). Ορισμένοι ιστορικοί έχουν υποθέσει ότι η γερμανική γενοκτονία στη Ναμίμπια ήταν πρότυπο για τους Tούρκους στο Ολοκαύτωμα των Αρμενίων όπως και για τους  Ναζί στο λεγόμενο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Η μνήμη της γενοκτονίας παραμένει σχετική με την εθνική ταυτότητα στην ανεξάρτητη Ναμίμπια και τις σχέσεις με τη Γερμανία.  Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τη γενοκτονία της Ναμίμπια το 2004.

Η γερμανική κυβέρνηση βασανίζει μέχρι σήμερα τους απογόνους των θυμάτων

καθώς τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το γεγονός πως αναγνωρίζει πλέον πως διαπράχθηκε γενοκτονία και δημιούργησε ταμείο για τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας αλλά αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν δέχεται να διατυπωθούν αξιώσεις για τη χορήγηση αποζημιώσεων. Προς απογοήτευση των Χερέρο και Νάμα επιμένει πως πρόκειται για πολιτικό και ηθικό καθήκον και θέλει να αποφεύγεται ακόμη και ο όρος αποζημιώσεις, και έτσι οι απόγονοι των θυμάτων δεν παίρνουν απολύτως τίποτα ενώ οι δυο κυβερνήσεις μαζί τα τρώνε, αν και οι φυλές των Χερέρο και Νάμα (και η γερμανική αριστερά,  die Linke) ζητούν να διαπραγματευτούν με την γερμανική κυβέρνηση το αίτημα τους δεν γίνεται δεκτό!


ΠΗΓΗ:https://alfeiospotamos.gr/2023/04/23/%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-2/?fbclid=IwAR3n_rEHxxj0ZJkDIAf2J_gMQXEjkX794iD9qqgk-cE-Z2YbyYL_cZ9rt4U

Νεότερη Παλαιότερη