Καπνός στην περιοχή του Στεπανακέρτ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ - RIA Novosti, 1920, 21/09/2023
ΛΛΦΕΙΟΣ : Με απέραντο πόνο, αλλά χάριν της ιστορίας που θα πρέπει να γράψει στις μαύρες σελίδες της τον αίσχιστο προδότη Πασινιάν (Πασίνογλου) με κατάμαυρα γράμματα, ένα σκουλήκι που έκανε τα πάντα εναντίον του Αρτσάχ και πρέπει οι Αρμένιοι, έστω και αργά, να ψάξουν το γενεαλογικό του σκατόδεντρο, γιατί αμφιβάλουμε αν είναι Αρμένιος στο αίμα, … αποχαιρετούμε τα πανάρχαια εδάφη του Αρτσάχ …
Χιλιάδες χρόνια, οι ακρίτες του ελληνισμού στέκονταν εκεί, οι υπερήφανοι Χάϊ – Αχαιοί, ως Διγενείς Ακρίτες του Μεγάλου Χαϊαστάν …
.
………………………………….
Ρώσσοι ειρηνευτές πέθαναν στο Καραμπάχ – το Μπακού εξέφρασε συλλυπητήρια, αλλά το Ερεβάν σιωπά, αλλά αυτό δεν είναι πλέον σημαντικό. Γιατί ο λαός μας δέχτηκε πυρά ενώ επέστρεφε μετά την εκκένωση των προσφύγων -δηλαδή οι Ρώσσοι έσωσαν ανθρώπους από το θάνατο με τίμημα τη ζωή τους. Και όχι μόνο πολίτες – όπως πριν από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ του 2020, η Ρωσία έσωσε χιλιάδες Αρμένιους στρατιώτες από την καταστροφή.
.
Τώρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η μακρά, αιματηρή και τραγική ιστορία της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ φτάνει στο φυσικό της τέλος – οι Αρμένιοι του Καραμπάχ συνθηκολόγησαν με το Μπακού.
Ρώσοι ειρηνευτές σε σημείο ελέγχου στο διάδρομο του Λατσίν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ - RIA Novosti, 1920, 20.09.2023
Φυσικό – γιατί σε αυτό ακριβώς το τέλος οδήγησαν όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις της ηγεσίας της Αρμενίας.
.
Και ως αποτέλεσμα της «επιχείρησης αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης», γνωστής και ως «περιορισμένης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που πραγματοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν , οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων του Καραμπάχ υπέστησαν σοβαρές απώλειες και επετεύχθη συμφωνία για εκεχειρία και επίσημο διαπραγματεύσεις για το μέλλον αυτής της πολύπαθης περιοχής, δηλαδή για την επανένταξη του Καραμπάχ στο σύστημα εξουσίας του Αζερμπαϊτζάν.
.
Οι Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση των εντάσεων, στη διακοπή της αιματοχυσίας και στην προστασία των αμάχων. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 2.260 πολίτες, εκ των οποίων 1.049 είναι παιδιά, έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο βάσης των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή του αεροδρομίου του Στεπανακέρτ , όπου βρίσκεται το ιατρικό απόσπασμα των ειρηνευτών. Οι στρατιώτες μας κάνουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της ζωής τους, για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους, και έχουν σταλεί σημειώσεις στον στρατό και τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία αναμένει και ελπίζει ακράδαντα ότι το Μπακού θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το ανθρωπιστικό δίκαιο για τους αμάχους .
Κτίριο κατοικιών που υπέστη ζημιές ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού στο Στεπανακέρτ - RIA Novosti, 1920, 20.09.2023
Στο πλαίσιο σαφώς ενορχηστρωμένων «διαδηλώσεων» στο Ερεβάν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, η Ρωσία κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι δεν υπερασπίστηκε το Καραμπάχ, πρόδωσε την Αρμενία , διέλυσε αιώνες αδελφικούς δεσμούς και γενικά ξεπούλησε στον Αλίεφ και τον Ερντογάν.
Είναι δύσκολο και, πιθανώς, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τίποτα σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά για όσους δεν είναι πλήρως μυημένοι, θα περιγράψουμε αρκετά σημαντικά σημεία.
.
Τον Οκτώβριο του 2022, πραγματοποιήθηκε μια σύνοδος κορυφής στην Πράγα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα της ΚΑΚ του 1991. Με άλλα λόγια, και οι δύο χώρες αναγνώρισαν η μία την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της άλλης εντός των συνόρων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, και εντός των συνόρων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, το Ναγκόρνο- Καραμπάχ ήταν μέρος της ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν. Και σε αυτή τη σύνοδο, όχι ο Πούτιν, αλλά ο Πασινιάν επιβεβαίωσαν ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Ας προχωρήσουμε.
Τον Μάιο του 2023, μια άλλη σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητήθηκε ξανά αυτό το θέμα και καταγράφηκε πάλι η υπαγωγή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και από τις δύο χώρες και τους ηγέτες τους.
.
Από οποιαδήποτε άποψη (συμπεριλαμβανομένης και της νομικής), αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα, με την ευλογία της σημερινής ηγεσίας της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν δρα στο έδαφός του και επιλύει τα εσωτερικά του ζητήματα.
Και ποια είναι η ουσία της παρουσίας Ρώσσων ειρηνευτικών στο Καραμπάχ και του ρωσικού στρατού στη βάση της πόλης Gyumri στην Αρμενία, την οποία ορισμένες δυνάμεις στο Ερεβάν (και όχι μόνο) προσπαθούν τώρα να κατηγορήσουν ότι δεν παρεμβαίνει αυστηρά στο Αζερμπαϊτζάν εγκαθίδρυση συνταγματικής τάξης στο έδαφός της;
.
Ας υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της αρχικής τριμερούς συμφωνίας, το καθεστώς των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων ορίστηκε ως παρατηρητής και παρακολουθούσαν τη συμμόρφωση των μερών με την εκεχειρία. Ωστόσο, μετά την πραγματική αναγνώριση από τον Πασινιάν του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως εδάφους του Αζερμπαϊτζάν, το καθεστώς τους κατέστη αβέβαιο και επομένως η ευθύνη τους. Η απαίτηση του ακατόρθωτου από τους Ρώσσους ειρηνευτές δεν είναι απλώς βλακεία, αλλά εκατό τοις εκατό πρόκληση.
.
Η ρωσική στρατιωτική βάση στο Gyumri εκτελεί εντελώς διαφορετικές λειτουργίες. Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, καλείται να υπερασπιστεί άμεσα το έδαφος αυτής της δημοκρατίας και τίποτα εκτός της επίσημης επικράτειας της Αρμενίας δεν περιλαμβάνεται στην περιοχή ευθύνης της και δεν μπορεί να συμπεριληφθεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, η κατάσταση με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σχετίζεται με την εισαγωγή των υποχρεώσεων του CSTO , στις οποίες έκανε έκκληση η αρμενική ηγεσία. Κανείς δεν επιτέθηκε στο έδαφος της Αρμενίας ούτε καταπάτησε την εδαφική της ακεραιότητα· κατά συνέπεια, όλη η συζήτηση για την «αδράνεια» ή τη «βόλτα» του CSTO είναι από μόνη της μια σκόπιμη βεβήλωση.
.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτος είναι ο φορέας της επιτάχυνσης της απομάκρυνσης από τη Ρωσία εκ μέρους της σημερινής ηγεσίας της Αρμενίας και της δημιουργίας ισχυρής φιλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες , το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση: αρκεί να υπενθυμίσουμε τις κοινές ασκήσεις με το Πεντάγωνο στην επικράτεια της Αρμενίας (η οποία ολοκληρώθηκε την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν) με την εγκατάλειψη των ασκήσεων εντός του CSTO και ένα ταξίδι της συζύγου του Πασινιάν σε μια ορισμένη σύνοδο κορυφής στο Κίεβο με ανθρωπιστική βοήθεια.
Υπάρχει πιθανότητα ο Πασινιάν να παρακινήθηκε πραγματικά να παραδώσει το Καραμπάχ από τους νέους του καλύτερους φίλους και θα ήταν λογικό και σωστό να απευθύνονται όλες οι ερωτήσεις σε αυτούς και όχι στη Ρωσία, η οποία όλα αυτά τα χρόνια ενήργησε στο πλαίσιο της εντολής της, που εκπλήρωσε και υπερέβη τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.
.
Αλλά οι πέτρες είναι διάσπαρτες και οι επόμενες γενιές των Αρμενίων του Καραμπάχ θα πρέπει να τις συλλέξουν, πολλοί από τους οποίους δεν θα δουν ποτέ τη γη των προγόνων τους. Συμπαθούμε την τραγωδία τους, η οποία μας υπενθυμίζει ότι είναι δυνατόν να καταστρέψουμε εν μία νυκτί ό,τι δημιούργησαν οι πρόγονοί σας εδώ και πολλούς αιώνες.
.
Αυτό είναι ένα μάθημα για πολλούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τους αρέσει να κάθονται σε πολλές καρέκλες ταυτόχρονα, ξεχνώντας ότι οι ακροβάτες ανήκουν στο τσίρκο.

………………………………………………………………………………………………………

ΠΗΓΗ:https://alfeiospotamos.gr/2023/09/21/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%83%ce%ac%cf%87-%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%81%ce%bd%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%87-%ce%bc/
Νεότερη Παλαιότερη