Στην Μακεδονία είχαν γραφή

πριν 7.325 χρόνια…
αλλά η απόδειξη… καταστράφηκε…
Μακεδονία και Θράκη
η κοιτίδα της πρωτογραφής του ανθρώπου

Του Γιώργου Λεκάκη

Η γνωστή ως «πινακίδα Δισπηλιού» είναι μια ξύλινη πλάκα, από κέδρο, που φέρει ενεπίγραφα σημάδια κάποιας γραφής. Απεκαλύφθη κατά τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Γιώργου Χουρμουζιάδη, στο Δισπηλιό Καστοριάς, στην Μακεδονία. Ο άνθρακας-14 έδειξε χρονολόγηση 5.202 (±123 - δηλ. 5.325 - 5.079) π.Χ. Είναι η αρχαιότερη εγχάρακτη ξύλινη ταμπλέτα...

Ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο του 1993 σε έναν νεολιθικό παραλίμνιο οικισμό που καταλάμβανε ένα τεχνητό νησί, κοντά στο σύγχρονο χωριό που λέγεται Δισπηλιό, στην λίμνη Ορεστίδα της Καστοριάς στην Δυτική Μακεδονία

Ο ίδιος ο λιμναίος οικισμός ανακαλύφθηκε τον χειμώνα του 1932, όταν κατέβηκε η στάθμη της λίμνης και αποκαλύφθηκαν ίχνη του οικισμού. Μια προκαταρκτική έρευνα έγινε το 1935 από τον Αντώνιο Κεραμόπουλο. Αλλά οι ανασκαφές ξεκίνησαν… 57 χρόνια μετά… το 1992, με επί κεφαλής τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η τοποθεσία φαίνεται να κατοικήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν από 8.000 χρόνια, από τα τελικά στάδια της Μέσης Νεολιθικής (5600 - 5000 π.Χ.) έως την Τελική Νεολιθική (3000 π.Χ.). Βρέθηκαν διάφορα αντικείμενα, όπως κεραμικά, ξύλινα δομικά στοιχεία, υπολείμματα ξύλινων διαδρόμων, σπόροι, οστά, ειδώλια, προσωπικά στολίδια, αυλοί και η γνωστή πλάκα με τα «σημάδια γραφής»… Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι η ξύλινη γραπτή πληροφορία είχε παραμείνει στον βυθό της λίμνης για 7.500 χρόνια…

Η ανακάλυψη της ταμπλέτας ανακοινώθηκε σε συμπόσιο τον Φεβρουάριο του 1994 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το παλαιοπεριβάλλον, η βοτανική, οι τεχνικές αλιείας, τα εργαλεία και τα κεραμικά της τοποθεσίας περιγράφηκαν σε άρθρο το 2000 και από τον Χουρμουζιάδη το 2002.

Αλλά το ίδιο το δισκίο υπέστη «μερική» ζημιά, όταν εκτέθηκε στο πλούσιο σε οξυγόνο περιβάλλον έξω από την λάσπη και το νερό, στο οποίο είχε βυθισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έτσι «ετέθη υπό συντήρηση». Έως τώρα, το 2022, η ακαδημαϊκή κοινότητα περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης...

Σύμφωνα, όμως, με την συμβατική (εγ)κατεστημένη αρχαιολογία, η γραφή εφευρέθηκε μόλις το… 4000 - 3000 π.Χ. στην… Σουμερία! Το εύρημα της Μακεδονίας, έρχεται σε αντίθεση με αυτήν την πεποίθηση - και ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για αυτήν την ανακάλυψη… Η ξύλινη πλάκα του Δισπηλιού Καστοριάς, σημαντικά αρχαιότερη από το σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσαν οι Σουμέριοι, χαλάει το «δημοφιλές» αφήγημα της Μεσοποταμίας…

Με άλλα λόγια, η ανθρωπότητα έχει ένα άγνωστο γραπτό κείμενο, 7.000 χρόνων, και η επιστήμη σφυράει αδιάφορα…

Το κείμενο της πλάκας περιλαμβάνει έναν τύπο εγχάρακτης γραφής, που πιθανότατα αποτελείτο από μια μορφή γραφής, η οποία προϋπήρχε ακόμη και της Γραμμικής Α γραφής, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της μυκηναϊκής Εποχής. Όπως και στο πινάκιο / tablet, στην περιοχή βρέθηκαν και πολλά άλλα κεραμικά κομμάτια, που έχουν επίσης τον ίδιο τύπο γραφής πάνω τους! Πού είναι;

Και βέβαια είναι ιδιαιτέρας σημασίας να επισημάνουμε ότι διακρίνονται και γράμματα της (κατοπινής) αλφαβητικής γραφής! Διακρίνονται τα γράμματα: Β, Δ, Ε, F, Η, Θ, L, Λ, μ, ν, Ξ, Π, ς, Ψ!.. Δηλ. 13 από τα 24 σήμερα γνωστά γράμματα των ελληνικών αλφαβήτων!

Ο καθηγητής Χουρμουζιάδης έχει προτείνει ότι αυτός ο τύπος γραφής, ο οποίος δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας, καταμέτρησης περιουσιακών στοιχείων, κλπ. Σε κάθε περίπτωση γραπτή επικοινωνία. Τι άλλο είναι η γραφή;

Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν κι άλλα τεχνουργήματα που δείχνουν τις οικονομικές και αγροτικές δραστηριότητες του οικισμού, αποδείξεις εκτροφής ζώων και τις διατροφικές προτιμήσεις των κατοίκων της, καθώς και εργαλεία και αγγεία, ειδώλια και άλλα προσωπικά στολίδια.

Η αποκωδικοποίηση της γραφής θα είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, εκτός και αν ευρεθεί μια νέα… «πέτρα Rosetta»… Γι’ αυτό απαιτείται συστηματική και εντατική ανασκαφή…

Ίσως στο μέλλον βρεθούν περισσότερα τέτοια δισκία, σε αυτήν ή άλλες περιοχές, που θα πάνε ακόμα πιο πίσω στον χρόνο, την ιστορία της γραφής… Έως ότου η αληθινή ιστορία της ανθρωπότητας αποκαλυφθεί επί τέλους και αλλάξει εντελώς αυτό που γνωρίζουμε ως ιστορία… Έως τότε, η Μακεδονία και η Θράκη παραμένουν η κοιτίδα της πρωτογραφής του ανθρώπου…

Είναι ο ελληνικός πολιτισμός, που εντέχνως λέγεται «του Δουνάβεως» (σαν τα κύματα)… Οι αλλοδαποί επιστήμονες την ονομάζουν ευφάνταστα "Παραδουνάβια Πρωτογραφή" της... "κουλτούρας Vinca"!!! Και είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός με την σύγχρονη έννοια (τουλάχιστον) στην Ευρώπη… Ας ξεφύγουν από την… «ατολμία» τους οι Έλληνες αρχαιολόγοι και οι γλωσσολόγοι, και τα "στεγανά" τους, και ας χαρακτηρίσουν «ελληνικό» τον πολιτισμό αυτόν της Μακεδονίας, και "πρωτο-ελληνική" την γραφή, πριν χαθεί ένα ακόμη εθνικό τεκμήριο…

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.1.2022.

- Eptakyklos, literary and archaeological magazine, Ιουν. 2000

- Facorellis Y., Sofronidou M., Hourmouziadis G. "Radiocarbon dating of the Neolithic lakeside settlement of Dispilio, Kastoria, Northern Greece", Radiocarbon, 56 (2): 511–528, doi:10.2458/56.17456, S2CID 128879693, 2014.

- Hourmouziadis G. H., ed. Dispilio, 7500 Years After, Θεσσαλονίκη, 2002.

- Hourmouziadis GH. «Ανασκαφής Εγκόλπιον», Αθήναι, 2006.

- Owens G. A. "BALKAN NEOLITHIC SCRIPTS", vol. 38, no. 1-2, σελ. 114-120, 1999.

- Whitley J. "Archaeology in Greece 2003–2004", Archaeological Reports, No. 50, σελ. 43, 2003.


ΠΗΓΗ:http://www.arxeion-politismou.gr/2022/07/tablet-Dispiliou.html?fbclid=IwAR3WZz90LA41ZdGdJYelnZXS1LrwoRQUQgjNA-jTufkfjTfbSnpcK41qWmc

Νεότερη Παλαιότερη