DS70 VIA GETTY IMAGES

Ένα ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας γέννας κλωνοποιημένων χοίρων στην Κίνα - με πολύ υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από τους επιστήμονες.

Η πρόκληση: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στον κόσμο και ο μεγαλύτερος καταναλωτής της, επομένως η ύπαρξη ιδανικού εκτροφείου - ζώα που κάνουν πολλές γέννες χοιριδίων γρήγορα - είναι σημαντική για την οικονομία και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Ωστόσο, το 2018 και το 2019, μια επιδημία θανατηφόρου αφρικανικής πανώλης των χοίρων εξαφάνισε σχεδόν το 50% του πληθυσμού των χοίρων της Κίνας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να εισάγουν χοίρους αναπαραγωγής. Μετά από αυτή την περιπέτεια η Κίνα είναι πλέον πρόθυμη η βιομηχανία χοιρινού κρέατος της να γίνει σχεδόν πλήρως αυτάρκης.

Η χειρωνακτική κλωνοποίηση ζώων είναι μια κουραστική, χρονοβόρα διαδικασία με ποσοστό επιτυχίας 10%.

Η ιδέα: Αντί να εισάγουν χοίρους, οι Κινέζοι αγρότες θα μπορούσαν να τους κλωνοποιήσουν. Η πιο κοινή μέθοδος για την κλωνοποίηση ζώων είναι η πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων (SCNT).

Αρχικά, ένας επιστήμονας αφαιρεί τον πυρήνα από το ωάριο ενός ζώου, το οποίο στη συνέχεια αντικαθίσταται με έναν πυρήνα που λαμβάνεται από ένα κανονικό σώμα (ή «σωματικό») κύτταρο του ζώου που κλωνοποιείται. Το έμβρυο με τον μεταμοσχευμένο πυρήνα στη συνέχεια εμφυτεύεται σε ένα υποκατάστατο για να αναπτυχθεί όπως όλα τα άλλα.

Αλλά αυτή είναι μια κουραστική, χρονοβόρα διαδικασία που διεξάγεται κάτω από ένα μικροσκόπιο, και έχει ποσοστό επιτυχίας μόνο 10%.

Ρομποτική κλωνοποίηση ζώων: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Nankai κατασκεύασαν ένα ρομπότ που μπορεί αυτόνομα να εκτελεί κλωνοποίηση SCNT. Τον Μάρτιο του 2022, έμβρυα - που δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου από το σύστημα - χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή μιας γέννας επτά κλωνοποιημένων χοίρων, που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα.

«Κάθε βήμα της διαδικασίας κλωνοποίησης ήταν αυτοματοποιημένο και δεν περιλαμβανόταν καμία ανθρώπινη επέμβαση», δήλωσε ο ερευνητής Λίου Γαογουέι στη South China Morning Post.

«Το σύστημά μας που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη… μειώνει την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τα ανθρώπινα χέρια», είπε ο Γαογουέι.

Το γεγονός ότι μια τόσο δύσκολη, πολύπλοκη διαδικασία όπως η κλωνοποίηση ζώων μπορεί να αυτοματοποιηθεί είναι αρκετά αξιοσημείωτο, αλλά το σύστημα είναι επίσης πολύ καλύτερο στη διαδικασία, με ποσοστό επιτυχίας 27,5%.

«Το σύστημά μας που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υπολογίσει την καταπόνηση μέσα σε ένα κύτταρο και να κατευθύνει το ρομπότ να χρησιμοποιήσει ελάχιστη δύναμη για να ολοκληρώσει τη διαδικασία κλωνοποίησης, η οποία μειώνει τη βλάβη των κυττάρων που προκαλείται από τα ανθρώπινα χέρια», είπε ο Γαογουέι.




ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/entry/kineziko-rompot-klonopoiese-yoeroenia-choris-anthropine-voetheia_gr_62a381dfe4b06169ca8ae709

Νεότερη Παλαιότερη