ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 1919 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΤΑ ΖΟΦΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΗΛΙΘΙΕΣ Ή ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ(;) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
*ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΦΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΕΔΩ.*
.
.
.
Η Εκστρατεία στην Ουκρανία
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με προτροπή των Γάλλων, αποστέλλει χιλιάδες έλληνες στρατιώτες στη μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή Ουκρανία) στις αρχές του 1919, για να καταπνίξουν την επανάσταση των Μπολσεβίκων…
ΑΛΦΕΙΟΣ: ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΖΟΦΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΗΛΙΘΙΕΣ ή ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ(;) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΩΣ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ …
ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΓΚΥΣ ΜΕΛΛΟΝ …
………………
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πιο γρήγορα όπλα στην Ουκρανία, απ’ ότι νερά στην Αττική οδό
[…Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει σε κίνδυνο τους ομογενείς...]
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης όφειλε να πάρει μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στο Ουκρανικό ζήτημα, άλλα επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός υποτίθεται πως) έχει υπό την προστασία του πάνω από 100.000 ομογενείς που ζουν στην Ανατολική Ουκρανία.
Ένας – κατά κύριο λόγο – φιλορωσικός ελληνικός πληθυσμός που βρίσκεται στο έλεος ακροδεξιών οργανώσεων και χρησιμοποιείται ως ανθρώπινη ασπίδα μέσα σε πόλεις. Ήδη υπάρχει κίνδυνος να στοχοποιηθούν από τους ουκρανούς εθνικιστές. Και τώρα, με τις διπλωματικές «παλικαριές» ενός πρωθυπουργού εκτός πραγματικότητας, η ομογένεια κινδυνεύει να μπει ΚΑΙ στο «μάτι» των Ρώσων εισβολέων… ]
………………
Η Ουκρανία «Εξαφάνισε» Την Ελληνική Γηγενή Μειονότητα, Με Νόμο Του Ζελένσκι Το Καλοκαίρι Του 2021 !
………………
………………
Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα: «Οι “παπαγάλοι” που βιάστηκαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία, να συνέλθουν»
Καλούμε όλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα.
*ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΕΔΩ.*
………………
[...Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με προτροπή των Γάλλων, αποστέλλει χιλιάδες έλληνες στρατιώτες στη μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή Ουκρανία) στις αρχές του 1919, για να καταπνίξουν την επανάσταση των Μπολσεβίκων… Η επιχείρηση θα σημειώσει παταγώδη αποτυχία.
Την περίοδο εκείνη, στη Ρωσία μαινόταν ο Εμφύλιος Πόλεμος. Οι Μπολσεβίκοι είχαν υπό την κυριαρχία τους τις μεγάλες πόλεις (Πετρούπολη, Μόσχα κλπ), αλλά στην ύπαιθρο συναντούσαν ισχυρή αντίσταση από τις τσαρικές και εν γένει αντικομμουνιστικές δυνάμεις. Οι μεγάλες χώρες της Δύσης βρήκαν τότε την ευκαιρία να επέμβουν στο πλευρό των αντεπαναστατών, έχοντας ξεμπερδέψει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην περιοχή της Ουκρανίας, που μας αφορά, η κατάσταση ήταν αρκετά περίπλοκη. Ουκρανοί εθνικιστές, οπαδοί του Τσάρου, τοπικοί οπλαρχηγοί, στρατηγοί και πρίγκιπες με προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, ένοπλες οργανώσεις, πολιτικοί και στρατιωτικοί σχηματισμοί των Μπολσεβίκων δημιουργούσαν μια κατάσταση γενικευμένης σύγχυσης. Μέτωπο δεν υπήρχε, ούτε κανείς γνώριζε ποιος είναι ακριβώς ο εχθρός.
Οι γαλλικές δυνάμεις ήταν παρούσες στην περιοχή από τις 5 Δεκεμβρίου του 1918. Ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζορζ Κλεμανσό, ζήτησε από τον ομόλογό του Ελευθέριο Βενιζέλο τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα την ευμενή στάση της χώρας του υπέρ των εθνικών διεκδικήσεων σε Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων. Ο Βενιζέλος ζύγισε την κατάσταση, καθώς στις περιοχές αυτές υπήρχε ισχυρή ελληνική παρουσία και προβλέψιμος ο κίνδυνος αντεκδικήσεων από τους Μπολσεβίκους, και απάντησε θετικά στο αίτημα του Κλεμανσό…]
………………
Με την ονομασία Εκστρατεία της Κριμαίας, ή Εκστρατεία της Ουκρανίας, ή (παλαιότερα) Εκστρατεία στη μεσημβρινή Ρωσία, ειδικότερα στην ελληνική ιστορία, χαρακτηρίζεται η ελληνική συμμετοχή με εκστρατευτικό σώμα στην εκστρατεία που επιχείρησε η Γαλλία (ως κύριο μέλος της Αντάντ), κατά των Μπολσεβίκων, στην Κριμαία και γενικότερα στη περιοχή της Ουκρανίας το 1919. Η εν λόγω εκστρατεία, πρώτη υπερπόντια του Βασιλείου της Ελλάδας, αποτελούσε μέρος της γενικότερης διασυμμαχικής επέμβασης στον τότε ρωσικό εμφύλιο πόλεμο υπέρ των Λευκών, που αναπτύχθηκε στην Κριμαία, τον Καύκασο, τη Βεσσαραβία, στη Βόρεια και Ανατολική Ρωσία – Σιβηρία, με ατυχή κατάληξη για τους δυτικούς συμμάχους, εκτός των Ιαπώνων στο μέτωπο της Άπω Ανατολής, όπου κατέλαβαν τη βόρεια Σαχαλίνη και διατήρησαν μέχρι το 1925…
Μέτωπο Χερσώνας
Στη Χερσώνα είχαν μεταφερθεί ένα ελληνικό τάγμα πεζικού (από το 34ο Σύνταγμα), που συγκροτούνταν από 23 αξιωματικούς και 853 οπλίτες, και ένας γαλλικός λόχος με 2 πυροβόλα των 65 χιλ., συνολικής δύναμης 145 ανδρών, που τελούσαν όλοι υπό τις διαταγές του Γάλλου ταγματάρχη Ζανσόν…
Την 1η Μαρτίου ο ελληνικός προκεχωρημένος λόχος έλαβε τελεσίγραφο του Ρώσου Αταμάνου Γρηγόριεφ διοικητή μεραρχίας Μπολσεβίκων που βρισκόταν στη Νιβγιαρόσκα, να καταθέσει τα όπλα και να αναχωρήσει από την περιοχή μέχρι την επομένη στις 17.00 ώρα, καταλήγοντας ότι «δεν εγνώριζε να υπάρχει διαφορά τις, οιασδήποτε φύσεως μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας»…
Συνέπειες
Οι συνέπειες εκ της παραπάνω συμμετοχής του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος υπήρξαν ολέθριες για τον ελληνισμό της Κριμαίας μέχρι και στην περιοχή του Βατούμ. Δύο μόλις μήνες αργότερα οι Μπολσεβίκοι, ως αντίποινα, εξαπέλυσαν διωγμούς και δολοφονίες Ελλήνων της περιοχής, ενώ ένα τεράστιο κύμα προσφύγων άρχισε να φθάνει στην Ελλάδα, μετά μάλιστα και την άρνηση των συμμάχων Αγγλο-Γάλλων για την αποβίβασή τους στην Κωνσταντινούπολη που ήταν ο αρχικός προορισμός τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μόνο στο πρώτο δίμηνο που ακολούθησε μετά την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων 103 Έλληνες, ρωσικής υπηκοότητας, τουφεκίστηκαν μεταξύ των οποίων ο επιφανής Αμπατιέλος με το πρόσχημα ότι δεν κατέβαλαν τις αναγκαστικές εισφορές που τους επιβλήθηκαν.
Η ελληνική παροικία της Οδησσού φερόταν να υπέστη τα μέγιστα. Η δε κατάσταση των απόρων Ελλήνων, σύμφωνα με αναφορά του προξενείου της Ολλανδίας, στο οποίο είχαν καταφύγει προκειμένου να μεριμνήσει για την τελικά επάνοδό τους στην Ελλάδα, ήταν απελπιστική και ιδιαίτερα κρίσιμη, κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη διορισμού προξένου. Ειδικότερα για τις ελληνικές παροικίες του Κιέβου, Χερσώνας και Νικολάγιεφ, όπου ήταν η έδρα του ελληνικού προξενείου σημειώθηκαν μεγάλες διαρπαγές. Τα αρχεία κάηκαν, τα έπιπλα κλάπηκαν ή καταστράφηκαν, ενώ οι προξενικές σφραγίδες αφαιρέθηκαν και τα οικήματα αποδόθηκαν σε άλλους ενοικιαστές. Τα δε οικήματα και εμπορεύματα επιφανών Ελλήνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν καταφέρνοντας να διαφύγουν κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι παραπάνω καταστροφές του ελληνισμού της Κριμαίας άρχισαν να γίνονται γνωστές στην ελληνική ειδησεογραφία, τρεις μήνες αργότερα, κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (1919).
………………
-------------
-------------
- ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΡΟΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΔΩ: WEB TV ΔΙΟΜΗΔΗΣ
- ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΔΩ: ANCHOR.FM
-------------
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ: