Απέσυραν την αστυνομία από τα σύνορά τους Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο. Ο συνοριακός έλεγχος θα γίνεται μόνο με κάμερες..


 

  Νέο βήμα στην ένωση των δύο χωρών! Τράβηξαν τους αστυνομικούς από τα σύνορα", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, αναφορικά με την κοινή απόφαση Αλβανίας-Κοσσόβου για την φύλαξη των συνόρων τους

Συγκεκριμένα, ο  έλεγχος των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, που  υπέγραψαν 14  κοινές συμφωνίες στην 7η τακτική συνάντησή τους, άρθηκε.

 

 Ο συνοριακός έλεγχος που ασκείτο από την αστυνομία θα παρέχεται πλέον με κάμερες.

 

 Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος είχε πει τις προηγούμενες ημέρες «η Μεγάλη Αλβανία είναι εφικτή», ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι θα ψηφίσει «ναι» αν γινόταν  δημοψήφισμα για την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο,  σηματοδοτούν την βούλησή τους για  ένωση στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας και παρά  την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των δυτικών χωρών, έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση των συνόρων. Στην 7η τακτική συνάντηση Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου,  επιτεύχθηκε συναίνεση σε πολλά θέματα, από τα σημεία διέλευσης των συνόρων μέχρι την ασφάλεια, από τις υποδομές μέχρι την ενέργεια. Οι ηγέτες των δύο χωρών έκαναν εντυπωσιακές δηλώσεις.

 

 

Θα ενωθούμε μια μέρα

Σύμφωνα με τα νέα της Yeni Şafak κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ρωτήθηκαν πώς θα ψήφιζαν εάν διεξαγόταν δημοψήφισμα για την ένωση των δύο χωρών.

 "Είναι ερώτηση ή πρόκληση; Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω", είπε ο Ράμα. «Δεν ξέρω πώς θα συμβεί, αλλά ξέρω ότι θα συμβεί μια μέρα», είπε.

 

 

Η Σερβία δεν μπορεί να εμποδίσει τη Συμφωνία

Εκπροσωπώντας τη χώρα του για πρώτη φορά στις συνομιλίες, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti δήλωσε ότι "η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία μπορούν να κάνουν σχέδια και να καταλήξουν σε συμφωνία αποκλείοντας τη βόρεια γείτονα του Κοσσυφοπεδίου (Σερβία)" και ότι μπορούν να λάβουν μέτρα αγνοώντας τις  αντιδράσεις της Σερβίας.

Ενώ η Σερβία προειδοποιεί ότι η ένωση των δύο χωρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «Μεγάλο Βαλκανικό Πόλεμο», η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πιστεύουν ότι τα «ιστορικά τους όνειρα» μπορούν να πραγματοποιηθούν.

 

Η σύσφιξη Αλβανίας-Κοσσόβου

 Μεταξύ των θεμάτων που συμφωνήθηκαν είναι η δημιουργία διακυβερνητικής γραμματείας μεταξύ των δύο χωρών, η αμοιβαία διευκόλυνση στις τελωνειακές διαδικασίες και η είσοδος και έξοδος εμπορευμάτων, η διευκόλυνση των διαδικασιών και των προϋποθέσεων για τη λήψη προσωρινών αδειών διαμονής, η συνεργασία σε υποδομές και ενέργεια, καθώς και η  ισοδυναμία στα πανεπιστήμια.

 

Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Βαλκανική

Πριν από ένα μήνα περίπου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επανάφερε ξαφνικά στην επικαιρότητα το θέμα της “Μεγάλης Αλβανίας” χαρακτηρίζοντας απειλή για την ασφάλεια των Βαλκανίων, την εξάλειψη των συνόρων Αλβανίας-Κοσσόβου.

Ο Λαβρόφ, μίλησε  τότε αρκετά σκληρά για την  κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα,  κάλεσε τη Δύση  να απαντήσει επειγόντως στο γεγονός ότι στα Βαλκάνια αναβιώνεται η  ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

 

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε εξαιρετικά έντονα,  στο  γεγονός, ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε μια από τις τηλεοπτικές εκπομπές τότε  χαρακτήρισε την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο κύριο στόχο της καριέρας του. 

Το πρόβλημα δεν είναι καν ότι το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το Βελιγράδι και τη Μόσχα, είναι μέρος της Σερβίας. Το γεγονός είναι ότι η παν-αλβανική ιδέα, είναι η πιο επικίνδυνη από όλα αυτά που υπάρχουν τώρα στα Βαλκάνια. Ο αλβανικός εθνικισμός, θεωρείται ιδιαίτερα καταστρεπτικός ακόμη και στις χώρες του ΝΑΤΟ.

 

Υπάρχει έκδηλη ανησυχία  για την απειλή του αλβανικού εθνικισμού, που ενδέχεται να πυροδοτήσει τις ήδη υποβόσκουσες εθνικό- θρησκευτικές εντάσεις στα δυτικά Βαλκάνια. Η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσσόβου, αποτέλεσε την αφορμή  τότε για τη ρωσική αντίδραση.

Μια “Μεγάλη Αλβανία” θα περιλαμβάνει  Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανόφωνους των Σκοπίων, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και αλβανική διασπορά.

 

 

Επιπλέον, μια οριοθετημένη “Μεγάλη Αλβανία”, μπορεί να εξελιχθεί και σε κέντρο ισλαμικού εξτρεμισμού και να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, γνωρίζοντας ότι οι  κοιμώμενοι ισλαμιστικοί εξτρεμιστικοί πυρήνες (sleeping cells), έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν άμεσα.

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές, οι οποίοι επέστρεψαν από τον εμφύλιο της Συρίας στα δυτικά Βαλκάνια, από όπου κατάγονταν, θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι βαλκάνιοι ισλαμιστές μαχητές που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, δεν φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, για να συμμετέχουν σε νέες μάχες στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ οι οποίες διαβλέπουν την κατάσταση να ξεφεύγει, έχουν χάρη στην Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη τη δυνατότητα  να επέμβουν δραστικά και αποτρεπτικά σε Αλβανία και Κόσσοβο, στέλνοντας εφόσον κριθεί δυνάμεις στην περιοχή

 

 Αλλά ούτε και η ΕΕ εκτιμούμε ότι θα μείνει παρατηρητής των όσων διαδραματίζονται στην αυλή της, αφού τα τύμπανα πολέμου στην Βαλκανική έχουν αρχίσει να ηχούν εκ νέου, ελέω Αλβανίας και Κοσσόβου.

 

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr


ΠΗΓΗ:https://ai0lida.blogspot.com/2021/11/blog-post_28.html?fbclid=IwAR16wvDsx5Kqtj1vAJ5CwDMT2qkGuKjtdONODEvDBm9SANQwkqAGMiM0mhU

Νεότερη Παλαιότερη