Το πρωί της Παρασκευής, οι επισκέπτες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη υποδέχτηκαν το θέαμα της γνωστής μας από τα επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας προσφυγοπούλας- μαριονέτας με το όνομα «μικρή Αμάλ», η οποία είχε στηθεί κοντά στο μνημείο «Άγγελοι εν αγνοία» μέσα στην κιονοστοιχία του Μπερνίνι.

Ο καρδινάλιος Μάικλ Τσέρνι, υφυπουργός για το Τμήμα Μεταναστών και Προσφύγων του Βατικανού για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης υποδέχτηκε τη «Μικρή Αμάλ».

"Η Αμάλ είναι μεγάλη και όμορφη και η συνάντησή της είναι απόλαυση", είπε ο Καρδινάλιος Τσέρνι, "αλλά μας υπενθυμίζει αμέσως ότι η συνάντηση ευάλωτων μεταναστών, επισφαλών εργαζομένων και αιτούντων άσυλο απαιτεί κάτι περισσότερο από μια ματιά. Καθένας από αυτούς, με τις δικές του αποσκευέ πόνων και ονείρων, αναγκών και ταλέντων, μας περιμένει να ανοίξουμε τα αυτιά, το μυαλό και την καρδιά μας, καθώς και τα μάτια μας και να απλώσουμε τα χέρια μας".

Για την περίσταση την Παρασκευή, η επισκοπή Ρώμης διοργάνωσε ένα πάρτι στο οποίο συμμετείχαν παιδιά από διάφορες ρωμαϊκές ενορίες. Οι νεαροί συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα εργαστήριο για την κατασκευή χαρταετών που διοργάνωσε η ASCS, η Scalabrinian Agency for Development and Cooperation. 

Καλωσορίζοντας τη «Μικρή Αμάλ», ο καρδινάλιος Czerny, σημείωσε ότι η επισκοπή της Ρώμης επέλεξε το ισχυρό σύμβολο υπενθυμίζοντας την γενναιόδωρη πρόσκληση του Αβραάμ προς τους τρεις ξένους στις βελανιδιές του Mamre, οι οποίοι αποδείχθηκαν ότι είχαν σταλεί από τον Θεό. Οι άγνωστοι - «αγγελιοφόροι απροσδόκητων καλών ειδήσεων, προσφέροντας μια νέα προοπτική για το μέλλον» - είπαν στον Αβραάμ ότι θα αποκτήσει έναν γιο, κάτι που λαχταρούσε και θεωρούσε ανέφικτο.

«Αυτό μας διδάσκει ότι η προσφορά φιλοξενίας σε απρόσμενους και άγνωστους επισκέπτες ανοίγει την πιθανότητα συνάντησης με τον Θεό», είπε ο Καρδινάλιος, προσθέτοντας ότι όπως μας διδάσκει αυτό το βιβλικό απόσπασμα, «η φιλοξενία γεννά ζωή».

«Η πράξη της υποδοχής μεταμορφώνει τους ανθρώπους», επεσήμανε ο Καρδινάλιος, σημειώνοντας ότι πολλές κοινότητες και οικογένειες έχουν την εμπειρία να έχουν αναλάβει τη φροντίδα του «ξένου». Τόνισε ότι η ένταξή τους σε κοινότητες που τους καλωσορίζουν είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, «με αμοιβαία αναγνώριση, δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ως εκ τούτου, ο στόχος πρέπει να είναι «η ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη των νεοεισερχόμενων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων μεταξύ αυτών». 


Ο Καρδινάλιος επεσήμανε ότι η 107η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων, που γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Προς ένα ολοένα και ευρύτερο "εμείς"» προσδιορίζει έναν σαφή ορίζοντα για το κοινό μας ταξίδι στον κόσμο.

Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, υπενθύμισε σε όλους ότι «είμαστε στο ίδιο σκάφος» και καλούμαστε να συνεργαστούμε ώστε «να μην υπάρχουν πια τείχη που να μας χωρίζουν, όχι άλλοι, αλλά μόνο ένα "εμείς", που θα περιλαμβάνει όλην την ανθρωπότητα».

«Ποιος ξέρει πόσοι άγγελοι κρύβονται πίσω από τα πρόσωπα αμέτρητων μεταναστών και προσφύγων, ανηλίκων και νέων, ενηλίκων και ηλικιωμένων;» αναρωτήθηκε ο καρδινάλιος Τσέρνι. «Εναπόκειται σε εμάς να τους καλωσορίσουμε και να τους προστατεύσουμε ως τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης τους, το οποίο είναι το μέλλον που όλοι θέλουμε».

ΠΗΓΗ:https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7035600_batikano-stirizei-tin-amal-synantisi-me-ton-theo-i-filoxenia-toy-xenoy

 

Νεότερη Παλαιότερη