“[Α] Σε ποιόν… ανήκει το πνεύμα; Μπορεί να έχει ιδιοκτήτες; Τι μπορεί να θεωρηθεί πνευματικό δημιούργημα; Μπορεί κανείς να αγοράσει ή να πουλήσει λίγο …πνεύμα;
Ποια είναι η αξία του πνεύματος; Τόσες και τόσες φιλοσοφικές ερωτήσεις πέρασαν σε άκρως ρεαλιστικό και πρακτικό πεδίο και ζήτησαν επιτακτικά ορισμό, προσδιορισμό και ένταξη σε πλαίσιο νομικό, ώστε να γίνει κατανοητή η ουσία τους και να αποκρυσταλλωθούν ως δικαιώματα που χρήζουν προσοχής και προστασίας από καθιερωμένους κανόνες αναγκαστικού δικαίου.
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός μεταξύ Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, συγκεκριμένα η πρώτη ως αναφέρθηκε αφορά μόνο τα δικαιώματα του δημιουργού πάνω στο έργο του, ενώ η δεύτερη, καλύπτει όλες τις κατηγορίες άυλων αγαθών.
Συγκεκριμένα, κατά τον ορισμό του άρθρου 8 παρ. 18 του Ν. 2557/1997 η διανοητική ιδιοκτησία (propriete intellectuelle / intellectual property), περιλαμβάνει την πνευματική ιδιοκτησία (propriete litteraire et artistique / droit d’ auteur / copyright) και τα συγγενικά δικαιώματα, την βιομηχανική ιδιοκτησία (propriete industrielle/industrial property), τις εφευρέσεις και τα σήματα.
Η πνευματική ιδιοκτησία, λοιπόν, είναι αυτό το δικαίωμα το οποίο η έννομη τάξη απονέμει στο δημιουργό ενός πνευματικού έργου πάνω στο έργο αυτό. Πνευματική ιδιοκτησία ονομάζεται και ολόκληρος ο σχετικός θεσμός, δηλαδή το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν αυτό το δικαίωμα.
Οι δύο πυλώνες δόμησης της πνευματικής ιδιοκτησίας, που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τα δύο πόδια που στηρίζουν τον δημιουργό να συνεχίσει να επιβιώνει, να οραματίζεται, να εμπνέεται και να παράγει έργο μακριά από παρεμβάσεις, εξαναγκασμούς και δικτατορισμούς επί της πνευματικής του έκφρασης, είναι τα δύο επιμέρους δικαιώματά του: το ηθικό και το περιουσιακό του δικαίωμα.
Πολλές φορές οι δημιουργοί χαρακτηρίζουν τα έργα τους παιδιά, τέκνα του νου και της νόησης τους, «ενσάρκωση» και εξωτερίκευση του συναισθηματικού και πνευματικού έσω- εαυτού τους.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως δημιουργείται μία άρρηκτη σχέση, ένας δεσμός μεταξύ δημιουργού και έργου ο οποίος προστατεύεται από το ηθικό δικαίωμα, το οποίο έχει προσωπικό χαρακτήρα και ωθεί σε αναγνώριση της ύπαρξης αυτού του δεσμού, σε σεβασμό του και σε συσχέτιση του κάθε καλλιτέχνη-δημιουργού με το δημιούργημά του. [/Α]
Της Ευθυμίας Λαζαρίδου [ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ – ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ | ΘΕΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΣ – Εν έτη 2018]. ”
[Β] Για όλα τα παραπάνω και “Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας – Δίκαια Απορρέοντα Εκ της Δημιουργίας και των Έλλην Ανθρώπων” μας αναλύει και τοποθετείται ο αποψινός καλεσμένος μας κος. Κυριακόπουλος Χρήστος, Υποψήφιος Βουλευτής στον Β1’ Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον Πολιτικό Φορέα “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.” στο δίπτυχο (2 μέρη) εκπομπών “ΔΙΚΑΙΟ-ΠΡΑΞΙΕΣ” με τη Μαρία Παπαδάκη.
Ψηλαφίζοντας όρους και ορολογίες σχετικά με τους διεθνής νόμους και κανονισμούς, πνευματικής ιδιοκτησίας και τις υποενότητες αυτής, ώστε να αναδείξει συνδέσμους αλλά και αντιφάσεις με τη πραγματικότητα, ο κος. Κυριακόπουλος Χρήστος, αναφερόμενος σε πηγές της Ελλάνιας Κοσμοθέασης, την Πανίερή Ελλάνια Αιθερικής Γραφή, που γείωσε και εγχάραξε ο Αρτέμης Σώρρας, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ε.ΣΥ. και του Πολιτικού Φορέα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, επαναπροσδιορίζει στο νου μας τις έννοιες: Δημιουργία, δημιουργός και Πνευματικά Δίκαια. Αυτά, θα πρέπει, εσύ αγαπητέ αναγνώστη, συμπολίτη, αδελφή/έ και Συνέλληνίδα/να, ακούγοντας τη συνέντευξη, να μεταλάβεις και να αφουγκραστείς ενώ ο Υποψήφιος Βουλευτής, σου δίνει και την πηγή όλης αυτής της γνώσης, στην οποία έχεις ελεύθερη πρόσβαση για να μελετήσεις και να αφυπνιστείς:
Ολοκληρώνοντας, ο κος. Κυριακόπουλος Χρήστος, Απαντά στα σημαντικότατα ερωτήματα, στην αφορμή όλου του εγχειρήματος, του σκοπού και του στόχου των εκπομπών αυτών “ΔΙΚΑΙΟ-ΠΡΑΞΙΕΣ” του WEB TV – ΟΡΦΕΑΣ…
• …Τι θα αλλάξει με διακυβέρνηση από την Ελλήνων Συνέλευσις;
• Πως θα διαχειριστεί τα δίκαια, υλικά και άυλα των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων;
• Με ποιους τρόπους δεσμεύονται οι Υποψήφιοι Βουλευτές της Ελλήνων Συνέλευσις Ε.ΣΥ. να πραγματοποιήσουν όλα όσα δηλώνουν σήμερα δημοσίως – διαδικτυακά;
Όλες οι απαντήσεις του, στην δίπτυχη συνέντευξη η οποία έλαβε χώρα στις 03 & 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, από το στούντιο του WEB TV – ΟΡΦΕΑΣ.
ΠΗΓΕΣ:
ΑΡΘΡΟ:
[Α] – Της Ευθυμίας Λαζαρίδου [ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ – ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ | ΘΕΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΣ – Εν έτη 2018].
Video:
«Ε5 ΕΛΕΥΣΙΣ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΛΕΦΘΕΡΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ