Αγωγή κατά εκπαιδευτικών από αρνητές των self test

Άγνωστος είναι ο αριθμός των μαθητών που θα κληθούν να επαναλάβουν τη σχολική χρονιά, λόγω της άρνησης των γονιών τους να συναινέσουν στη χρήση μάσκας και στη διαδικασία των self test, με αποτέλεσμα να μην μπουν στις σχολικές τάξεις και να μείνουν από απουσίες.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στην Ήπειρο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένας διόλου αμελητέος αριθμός μαθητών, που θα αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου δηλώνει άγνοια για το πόσοι και ποιοι είναι οι μαθητές αυτοί. Αν και, από τη στιγμή που στη χώρα μας είναι υποχρεωτική η φοίτηση των μαθητών στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο, θα όφειλαν οι αρχές της εκπαίδευσης να έχουν γνώση για τους λόγους που ένας αριθμός μαθητών βρίσκεται εκτός σχολείων, ενημερώνοντας τις εισαγγελικές αρχές, καθώς όποιος έχει την επιμέλεια ανήλικου μαθητή και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του σε ό,τι αφορά τη φοίτησή του, τιμωρείται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Ωστόσο, φαίνεται πως, αντί να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί οι οποίοι στερούν τα παιδιά τους από το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στις αίθουσες των δικαστηρίων θα κληθούν εκπαιδευτικοί, που, εφαρμόζοντας τον νόμο και τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, αρνήθηκαν να δεχθούν στις σχολικές αίθουσες τους μαθητές, οι οποίοι είτε αρνούνταν με την προτροπή των γονιών τους να φορέσουν μάσκα είτε δεν είχαν υποβληθεί σε self test.

Το χρηματικό ποσό των 19.000 ευρώ αξιώνουν από τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων Γιώργο Πλεύρη και τον υποδιευθυντή Ευάγγελο Μπάγκα οι γονείς ενός μαθητή της Α’ τάξης, ο οποίος δεν παρακολούθησε τα μαθήματα μετά την άρση του lockdown τον Μάιο, καθώς δεν επετράπη η είσοδός του στην αίθουσα, λόγω μη προσκόμισης του εγγράφου για το αυτοδιαγνωστικό τεστ. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μαθητής δεν ολοκλήρωσε επιτυχώς την παρακολούθηση των μαθημάτων, λόγω απουσιών.

Τη σχολική χρονιά θα κληθούν να επαναλάβουν, εξαιτίας ανεπαρκούς φοιτήσεως, στο συγκεκριμένο σχολείο και δύο ακόμη μαθητές, της Α’ και της Γ’ τάξης, οι οποίοι ξεπέρασαν το όριο των απουσιών από τον Οκτώβριο, καθώς η μητέρα τους σταμάτησε να τους στέλνει σχολείο, λόγω άρνησής της στην υποχρεωτική χρήση μάσκας. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρχαν και άλλοι γονείς που εξέφρασαν αντιρρήσεις ως προς τη χρήση μάσκας, ωστόσο υπαναχώρησαν, όταν διαπίστωσαν ότι αυτό δε γίνεται αποδεκτό. Και βέβαια, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ουδείς άλλος γονιός κινήθηκε νομικά κατά των εκπαιδευτικών, που ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι γονείς του μαθητή της Α’ τάξης, οι οποίοι κινήθηκαν νομικά, υποστηρίζουν στην αγωγή τους ότι ο γιος τους «υπέστη μέγιστη ηθική βλάβη», καθώς ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής «προσέβαλαν την προσωπικότητά του, διότι προσέβαλαν τα ατομικά, προσωπικά και συνταγματικά του δικαιώματα, στερώντας του την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς νόμιμο λόγο, αποστερώντας τον από δημόσια αγαθά χωρίς λόγο, εμποδίζοντας την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, κάνοντας αυτόν να αισθάνεται μειονεκτικά επειδή δε σπουδάζει, αντίθετα με τα άλλα παιδιά, και επειδή “μένει πίσω” και τραυματίζοντας την ψυχική του υγεία με ανασφάλεια».

Την υπόθεση έχει αναλάβει δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος είναι γνωστός και από την εκπροσώπηση άλλων αρνητών self test ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και της 49χρονης που είχε συλληφθεί στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Με αγωγή αναμένεται, πάντως, να ανταπαντήσουν και ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, οι οποίοι μάλλον δεν περίμεναν ότι θα φτάσουν μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων, αν και είχαν προειδοποιηθεί σχετικά από τον γονέα του μαθητή, ο οποίος τους είχε προσκομίσει υπογεγραμμένη τη… γνωστή «έγγραφη δήλωση προάσπισης ατομικών ελευθεριών και άρνησης υποβολής μαθητή σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού SARS-CoV-2 ή σε οιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη».



ΠΗΓΗ: https://www.agon.gr/epikairotita/52958/agogi-kata-ekpaideytikon-apo-arnites-ton-self-test/

Νεότερη Παλαιότερη