Η πρόσφατη υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB-2 στην περιοχή του Έβρου και συγκεκριμένα πάνω από την Ορεστιάδα, στην οποία αναφερθήκαμε με όσα στοιχεία είχαμε στη διάθεσή μας από συγκεκριμένη πηγή, δεν αποτελεί απλά μια ενέργεια ευθείας αμφισβήτησης και “ροκανίσματος” (όπως σημειώθηκε…) της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως στην υπόθεση αυτή, ήταν η μήνη που προκάλεσε το δημοσίευμα στις τάξεις ενός ολοένα και πιο προκλητικά αηδιαστικού ελληνόφωνου διαδικτυακού – (δια)κομματικού “στρατεύματος”, το οποίο ενδεδυμένο με τον μανδύα του “πατριωτισμού”, φθάνει στο σημείο να κατηγορεί ακόμη και μια απλή είδηση που παραπέμπει συγκεκριμένη πηγή και αναφέρεται σε τουρκικές επιθετικές ενέργειες, σαν αυτή στην Ορεστιάδα, ως… εκδήλωση ηττοπάθειας.

Επιτίθεται δε, όπως πληροφορηθήκαμε με συντονισμένο τρόπο σε όποιον επικαλείται τη σχετική ειδησεογραφία στα social media κατηγορώντας ότι αναπαράγει fake news και «παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας». Με άλλα λόγια, τα “τρολ” αυτά προσπαθούν να επιβάλλουν προληπτική λογοκρισία σε κάθε πληροφορία για τουρκικές επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Η οποία δεν προέρχεται καν από την Τουρκία…

Το παρανοϊκό στην όλη υπόθεση είναι ότι η κατηγορία περί “fake news” εκτοξεύεται από πρόσωπα που δεν προσκομίζουν ούτε ένα στοιχείο περί του αντιθέτου! Σε αντίθεση με την είδηση που έχει παραπομπή, τα στοιχεία της οποίας κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να αναιρέσει σχολιάζοντάς τα επί της ουσίας! Χωρίς καν να μπει κανείς τους στον κόπο να αναρωτηθεί εάν το DP προέβη σε ενέργειες επιβεβαίωσης της πληροφορίας από επίσημες στρατιωτικές πηγές…

Η δε σοβαρή αντιμετώπιση θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες επιβαλλόμενη, για να διαπιστωθεί τελικά, εάν “fake news” συνιστούν τα δημοσιεύματα ή οι αρνητές των στοιχείων που παρατίθενται. Η δική μας προσέγγιση – απάντηση θα έχει δυο σκέλη. Η πρώτη αφορά αυτούς που γνήσια προβληματίζονται -ορθότατα και προς τιμήν τους- μήπως με τον τρόπο αυτό αναπαράγεται η τουρκική προπαγάνδα.

Σε όλους αυτούς τους φίλους, αναγνωρίζουμε χωρίς “υποσημειώσεις” την αγαθή προαίρεση και απαντάμε ότι συμμεριζόμαστε την ανησυχία στον υπερθετικό. Στην Ελλάδα έχουν γίνει ουκ ολίγα λάθη σε αυτό τον τομέα, μηδέ του DP εξαιρουμένου, τα οποία αφορούν κυρίως στην κατά καιρούς άκριτη αναπαραγωγή δημοσιευμάτων τουρκικών μέσων. Αυτό ναι, παρότι εμπεριέχει επίσης αγαθή πρόθεση, παίζει το παιχνίδι του αντιπάλου.

Προσπαθούμε συντονισμένα να το αποφεύγουμε. Συμμάχους σε αυτά έχουμε τα ίδια τα στρατιωτικά Επιτελεία, που επεσήμαναν εγκαίρως το πρόβλημα και κινητοποιήθηκαν. Σε μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα και παρά την ενίοτε σκληρή κριτική που τους ασκείται, η οποία έχει πολλούς υποστηρικτές και εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, φροντίζουν να επικοινωνούν άμεσα και να μεταφέρουν την εκτίμηση ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποια τουρκική “είδηση”.

Η δεύτερη απάντηση που αφορά όμως τη στοχευμένη επίθεση εναντίον «σεσημασμένων» για την άσκηση κριτικής απέναντι στην όποια πολιτική ηγεσία της χώρας και όχι… από πατριωτική ανησυχία, είναι ένα εμφατικό «άντε γεια»! Διότι δεν έχουμε χρόνο να δαπανήσουμε γι’ αυτούς.

Δηλαδή ο ιστοχώρος που κατέγραψε την πορεία του τουρκικού UAV ήταν αξιόπιστος όταν τον χρησιμοποιούσαμε για να τεκμηριώσουμε την “αερογέφυρα” των Τούρκων με A400M και C-130 για την παράνομη μεταφορά όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη, ενώ τώρα αποφαινόμαστε ότι δεν είναι… και απόλυτα αξιόπιστος;

Την ίδια δε στιγμή υποστηρίζεται προκλητικά ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ πρέπει να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει παρόμοιες πληροφορίες, τοποθετώντας την ουσιαστικά εκτός της κριτικής των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης, κατά τρόπον που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Ερντογάν! Έτσι όμως αποκαλύπτεται όμως η πραγματική στόχευση των “αρνητών”…

Η στόχευση δεν είναι εθνική αλλά κομματική! Να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για… κατευναστική αδράνεια απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, ή εναλλακτικά, να αλλάξει ονομασία και η στάση αυτή να διαφημιστεί στο εκλογικό σώμα ως ρεαλιστική επιλογή!

Εν ολίγοις, ο στρατευμένος αποπειράται να μετατρέψει “μη βολικές ειδήσεις” σε υποτιθέμενα “fake news”, με στόχο να τις “σβήσει”. Να μην κάνουν πολιτική ζημιά. Για την αντίστοιχη “εθνική”, η ευαισθησία δεν εμφανίζεται να είναι τουλάχιστον εφάμιλλη. Με τον τρόπο αυτόν καλύπτει την κυβέρνηση “τεκμηριώνοντας” γιατί δεν πρέπει να απαντήσει.

Όμως, υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση. Πολύ πιο επικίνδυνη. Αντί να τα αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία και να εκμεταλλευόμαστε επικοινωνιακά και διπλωματικά τέτοιες τουρκικές ενέργειες, εντάσσοντάς τις στη στρατηγική αποτροπής της Τουρκίας, καταλήγουμε να θεωρούμε την αναφορά σε αυτές ως… “προώθηση ηττοπάθειας“. Παίζοντας ανοήτως το παιχνίδι της Άγκυρας.

Άρα, αυτός ο δικτυακός στρατός των “τρολ” μπορεί να υπηρετεί -χωρίς να το αντιλαμβάνεται- περισσότερους από ένα αφεντικά και δεν είναι ανάγκη όλα να βρίσκονται στην Ελλάδα… Και σε μια αποθέωση της παρανοϊκής και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, όταν το DP αναφέρθηκε σε “γαϊδούρια” που προέβησαν σε αυτή την άθλια ενέργεια Μεγάλη Παρασκευή, στρεφόμασταν εναντίον της κυβέρνησης, όχι των Τούρκων!

Φαίνεται πως μεγάλη τους σκασίλα είναι ότι δεν ταιριάζει με την ψυχολογική -και όχι μόνο- προδιάθεση “να τα βρούμε” με την Τουρκία, η οποία με τις ενέργειές της, φροντίζει να τους υποδεικνύει διαρκώς τους όρους, χωρίς αυτοί να συγκινούνται ή να θέτουν όριο σε όσα είμαστε διατεθειμένοι ως χώρα να αποδεχθούμε.

Συνεχίζουν απτόητοι! Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι στη σημερινή εξαιρετικά ευνοϊκή διπλωματικά συγκυρία, τέτοιες τουρκικές ενέργειες έπρεπε να αποτελέσουν σημαία της ελληνικής διπλωματίας. Πραγματικό “βούτυρο στο ψωμί μας“!

Διότι πλέον υπάρχει προδιάθεση να μας ακούσουν “εκεί έξω”, διότι φρόντισαν οι “γεωπολιτικές καραμπόλες” να συμβεί. Όχι και τόσο κάποια επιτυχής υλοποίηση δικής μας πολιτικής. Όμως εμείς νοιαζόμαστε κυρίως να μη φέρουμε τους ισλαμοφασίτες σε δύσκολη θέση. Κι ας ζητούν διχοτόμηση στην Κύπρο, κι ας κλέβουν τις θαλάσσιες ζώνες από τα νησιά μας, κ.λπ.

Ούτε αν συμμετείχαμε σε διαγωνισμό της Υψηλής Πύλης (για να προσλάβει νέα… “γιουσουφάκια”) και επιδιώκαμε συλλογικά να ενισχύσουμε την υποψηφιότητά μας (πέραν σχετικών βίντεο, φωτογραφιών και λοιπού υποστηρικτικού υλικού), δεν θα κάναμε έτσι… σύντροφοι!

Ακολουθεί αμέσως δεύτερη ανάρτηση στην οποία θα παρατεθούν περισσότερα επιχειρησιακά στοιχεία που θα βοηθήσουν τους πραγματικά καλόπιστους να αντιληφθούν πως όντως κάτι τρέχει. Κι όποιος διαφωνεί θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένος. Ήταν Bayraktar; Μπήκε σε ελληνικό εναέριο χώρο; Πόσο χρόνο παρέμεινε; Πώς αποτυπώθηκε η συγκεκριμένη πορεία αν είναι λάθος;

Δεν έχουμε πάθει παράκρουση. Απλά διαβάζουμε και αναλύουμε ό,τι βλέπουμε. Και η όποια διάψευση σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να απαντήσει. Το “δεν συνέβη” δεν επαρκεί διότι τα στοιχεία είναι εκεί κι αν αμφισβητούνται. Επόμενο βήμα θα είναι να επικοινωνήσουμε με τον ίδιο τον ιστοχώρο και να τον ενημερώσουμε για την αμφισβήτηση των στοιχείων του, ώστε να καταγράψουμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ τη δική του απάντηση.

ΠΗΓΗ:https://esy-peiraiws3.blogspot.com/2021/05/uav-bayraktar-tb-2.html?fbclid=IwAR2AwBKH11buTbTxDBl2A-qvBG42Ar4FQv6DgHSF2JDfwJ3sfE-WBSKoCwo

Νεότερη Παλαιότερη