Επιβεβαιώνει τα σχετικά ρεπορτάζ - Προτεκτοράτο της Γερμανίας και με τη βούλα η Ελλάδα;

Η Γερμανία έδωσε την εντολή και η Ελλάδα... την ακολουθεί! Έτσι ενώ χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριζε πως δεν ισχύει το ρεπορτάζ που ήθελε την κυβέρνηση να εξετάζει μετακινήσεις από νομό σε νομό μόνο με υγειονομικό πάσο, σήμερα... ο ίδιος υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι απαραίτητο το self test για την μετακίνηση από νομό σε νομό! 

Τι άλλαξε; Μα φυσικά η εντολή που δόθηκε από τη Γερμανία, καθώς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) ενέκρινε την άρση ορισμένων περιορισμών της ελευθερίας για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Εάν η Άνω Βουλή (Bundesrat) συμφωνήσει επίσης, πολλοί περιορισμοί για αυτές τις ομάδες μπορούν να αρθούν από την Κυριακή.

Έτσι όπως σας τόνιζε από χθες το pronews.gr η Ελλάδα αναμένεται να καταχωρήσει παρόμοιους κανόνες μέσα από τους οποίους θα επιτρέπεται σε όσους έχουν «υγειονομικό πάσο» να μετακινούνται πιο ελεύθερα, αλλά και να έχουν άλλες «ελευθερίες». 

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε σήμερα ότι δεν αποκλείεται να είναι απαραίτητη η διενέργεια self test προκειμένου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετακινήσεις από νομό σε νομό μόνο για όσους κατέχουν κάποιο «υγειονομικό πάσο», το οποίο θα έχουν όσοι κάνουν τεστ και πιθανότατα και όσοι έχουν εμβολιαστεί. 

 

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τις πατέντες των εμβολίων, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «από τον Απρίλιο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει την άποψη ότι τα εμβόλια αποτελούν δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι προσβάσιμα στις τρίτες χώρες».

Αναφερόμενος στην σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι το ραντεβού με την κανονικότητα έχει ξεκινήσει προαναγγέλλοντας το άνοιγμα των υπεροπτικών μετακινήσεων από τις 14 ή 15 Μάϊου, αρκεί - όπως είπε- να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κοινωνία δύο ταχυτήτων και στην Κύπρο 

Hανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Ιωάννου ότι μπαίνει σε εφαρμογή θεσμός «corona pass» στην Κύπρο που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες σε ένα τεράστιο φάσμα δράσεων, κυριαρχεί στην επικαιρότητα του νησιού. 

Σύμφωνα με το μέτρο, που έρχεται να αντικαταστήσει τις άδειες κυκλοφορίας με sms, προκειμένου να μπορούν να κινηθούν σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας, εστίασης, λιανεμπορίου κτλ., οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν coronapass που στην πρώτη φάση υλοποίησης του μέτρου θα είναι ένα από τα παρακάτω:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση τρεις εβδομάδες νωρίτερα
  • Αποδεικτικό νόσησης με covid-19 ως έξι μήνες νωρίτερα
  • αρνητικό pcr test ή rapid test ως 72 ώρες νωρίτερα

Οι παραπάνω πληροφορίες σχεδιάζεται σύντομα να συγκεντρώνονται κεντρικά και ψηφιακά προκειμένου να δημιουργηθεί αμέσως μετά ηλεκτρονικό corona pass είτε με app είτε με αποστολή κωδικών. Αξίζει να σημειωθεί, σε σχέση και με τα όσα επελέχθησαν στην Ελλάδα, ότι στην Κύπρο δεν υιοθετήθηκε το self test.

Το coronapass θα απαιτείται για την εστίαση, τους χώρους λατρείας, ψυχαγωγίας, λιανεμπορίου, κοινωνικών εκδηλώσεων, άθλησης σε κλειστούς χώρους, ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, κτλ.

Ελεύθερη παρουσία χωρίς αυτό επιτρέπεται σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, περίπτερα, φαρμακεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, παραλίες και εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, κτλ.

Η αντίδραση φορέων και πολιτών στην δημιουργία «πολιτών δύο ταχυτήτων» είναι έντονη και στην Κύπρο έχει «πάρει φωτιά» ο διάλογος τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα social media. 

Υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για «στέρηση του δικαιώματος ελευθερίας», για «καθαρό εκβιασμό» προκειμένου να εξαναγκαστούν να εμβολιαστούν πολίτες που δεν το επιθυμούν, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ειδικά στις νεότερες ηλικίες υπάρχει εγρήγορση για το ότι το CoronaPass είναι «αντισυνταγματικό μέτρο», όπως τονίζει σε σχετικό θέμα του ο Φιλελεύθερος. 

Ανησυχία υπάρχει επίσης για το ενδεχόμενο να το εκμεταλλευτούν εργοδότες που «μπορεί να μας αναγκάσουν να βάλουμε το εμβόλιο ή αλλιώς θα οδηγηθούμε στην ανεργία», αλλά και για το πώς μπορεί να συνεχίσουν να εργάζονται εγκυμονούσες γυναίκες, την ώρα που «κανείς δεν μου διασφαλίζει ότι δεν θα πάθω τίποτα», όπως λέει μία από αυτές.

Ακόμη και οι επιχειρηματίες κλάδων όπως η εστίαση φαίνεται να στρέφονται εναντίον του μέτρου, εκτιμώντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι τέτοιο σε πελάτη χωρίς να τον χάσει αμέσως μετά, ενώ και το ίδιο το μέτρο θα οδηγήσει πολίτες σε αυτοπεριορισμό μειώνοντας την κίνηση στην αγορά. 


ΠΗΓΗ: https://aphdalosnays.blogspot.com/2021/05/blog-post_59.html?fbclid=IwAR3jDDjN5rukzs0KCCSmdOHKU9Em7AfyK7wycfMnpNuQoe3beN_589VnjBg

Νεότερη Παλαιότερη