Σε 6μηνη "τράπεζα χρόνου" οι υπερωρίες και η υπερεργασία. Το Ανώτατο Συμβουλιο Εργασίας θα αποφασίζει την εφαρμογή. Που οδηγεί η αύξηση των πλαφόν.


|
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Το νέο μοντέλο για το 8ωρο και τις υπερωρίες

Σε 6μηνη "τράπεζα χρόνου" οι υπερωρίες και η υπερεργασία. Το Ανώτατο Συμβουλιο Εργασίας θα αποφασίζει την εφαρμογή. Που οδηγεί η αύξηση των πλαφόν.

Νέο μοντέλο για τις υπερωρίες και την διευθέτηση του χρόνου εργασίαςμε πιλότο τον νόμο 3986 του 2011, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να μπει τον Νοέμβριο σε δημόσια διαβούλευση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.

Οι συμψηφισμοί του χρόνου εργασίας μπορούν να λαμβάνουν χώρα για ένα 6μηνο εντός ενός έτους, που αναμένεται να είναι η περίοδος αναφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο αναμένεται να "πατάει" στην διάταξη του 2011 με την βασική διαφορά πως θα προβλεφθεί η προσφυγή του εργοδότη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, όταν δεν επιτυγχάνεται επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση με το οικείο σωματείο για την διευθέτηση.

Η εξίσωση του συμψηφισμού

Ο σχετικός νόμος του 2011 προβλέπει πως επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο αυξημένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος να απασχολείται 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα (εφόσον εφαρμόζεται σύστημα 5ήμερης απασχόλησης) αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου, που είναι η περίοδος μειωμένης απασχόλησης. Αντί της μείωσης των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους 6 μήνες σε διάστημα 12 μηνών, που είναι η περίοδος αναφοράς.

Για παράδειγμα, με το σύστημα αυτό, ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται π.χ. για 1 ημέρα 10 ώρες και την επόμενη ημέρα να απασχολείται 6 ώρες, ώστε με συμψηφισμό να προκύπτει 8ωρο.

Αντίστοιχα ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται π.χ. για 1 εβδομάδα 10 ώρες την ημέρα και την επόμενη εβδομάδα ή κάποια άλλη εβδομάδα εντός 6μήνου να απασχολείται 6 ώρες την ημέρα. Με το σύστημα αυτό θα έχει δουλέψει 50 ώρες την μια εβδομάδα και 30 ώρες την δεύτερη, ο μέσος όρος των οποίων είναι 40.



ΠΗΓΗ: https://goumakaterina.blogspot.com/2021/03/neo-ergasiako-nomoshedio-neo-montelo-gia-8oro-kai-tis-yperories.html?fbclid=IwAR0Wzxj3O6pHaDBcg5PiFSWtvUS1VJTEFvy5igSAVGKwWK9Psws-CTIH4_c

........................................................

ΓΚΟΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΣΤΗΝ Β' ΑΘΗΝΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Β3


''ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ-Ε.ΣΥ.''

Νεότερη Παλαιότερη