Ισραήλ: Η πρώτη συναυλία μόνο για εμβολιασμένους - Με επίδειξη «Green Pass»
Το Ισραήλ επιστρέφει σε μια άλλη "κανονικότητα" και ψηφίζει νόμο για την παροχή στοιχείων μη εμβολιασμένων στις τοπικές αρχές.
Ήταν μια εκδήλωση, που θα μπορούσε να αποτελέσει «προδεδικασμένο» σε έναν κόσμο που λαχταρά να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο λόγος για μία μουσική συναυλία που παρακολούθησε πλήθος εμβολιασμένων μόνο, Ισραηλινών.
Η υπαίθρια συναυλία στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη ήταν μια από τις πρώτες, που περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, με περιορισμένη συμμετοχή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή σε άτομα με ασυλία μετά τη νόσο.
Οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν να επιδείξουν ένα «Green Pass», ένα τεκμηριωμένο από την κυβέρνηση πιστοποιητικό, που δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από τον COVID-19 και θεωρούνται άνοσοι.
Τα πιστοποιητικά αυτά ισχύουν για έξι μήνες από τη στιγμή του πλήρους εμβολιασμού.
«Παρέχει προστασία, αλλά και μια αίσθηση άνεσης το να καθίσει κάποιος ανάμεσα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Doron Zicher, συνταξιούχος επιχειρηματίας που παραβρέθηκε στην συναυλία της Ισραηλινής τραγουδίστριας Nurit Galron στο Yarkon Park.
«Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο σπίτι σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, είναι υπέροχο να βγαίνεις και να βιώνεις δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες» πρόσθεσε.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την μερική επιστροφή στην κανονικότητα το σαββατοκύριακο καθώς άνοιξε ξανά την οικονομία του. Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Τα γυμναστήρια, οι πισίνες, τα θέατρα και τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά μόνο στους κατόχους πιστοποιητικών. Μόλις εισέλθουν οι πολίτες, επιβάλλονται αυστηρά όρια για την πληρότητα ενώ τηρείται κατά γράμμα ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης.
Τέτοια προγράμματα είναι πιθανό να εξεταστούν και από άλλες χώρες που επιθυμούν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους, καθώς προχωρούν οι μαζικοί εμβολιασμοί.
Αξιωματούχοι υγείας στο Ισραήλ, το οποίο πρωτοπόρησε στη χορήγηση και γρήγορη διάθεσή του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους σκεπτικιστές του εμβολίου.
Ισραηλινές μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη μετάδοση του ιού.
«Αν πρέπει να πάω σε έναν πολιτιστικό χώρο, όπου δεν ζητούν το πράσινο διαβατήριο δεν θα πήγαινα», δήλωσε ο 66χρονος Michal Porat.
«Θέλω να ξέρω και να είμαι σίγουρος ότι όλοι οι άνθρωποι, που βρίσκονται δίπλα μου, είναι ήδη ανοσοποιημένοι και εμβολιασμένοι. Δεν θα εμπιστευόμουν ανθρώπους που δεν είναι» σημείωσε.
Νόμος του κράτους η παροχή πληροφοριών για μη εμβολιασμένους
Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε σήμερα στο ισραηλινό κοινοβούλιο, καθώς επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας να δίνει στις τοπικές αρχές, προσωπικά στοιχεία για τους κατοίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.
Η πρόταση ψηφίστηκε με 30 υπέρ έναντι 13 ψήφων κατά, μετά από τροποποίηση της νομοθεσίας από μια επιτροπή της βουλής, με την διευκρίνιση να μην δίνονται λεπτομέρειες για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως στους δήμους.
Σύμφωνα με τους όρους του νομοσχεδίου, για μια περίοδο τριών μηνών, το Υπουργείο Υγείας θα έχει το δικαίωμα να παρέχει στις τοπικές αρχές και στο Υπουργείο Παιδείας προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας των κατοίκων με σκοπό την προώθηση του εμβολιασμού.
Οι πληροφορίες θα περιλαμβάνουν δεδομένα και για όσους είχαν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό με δύο δόσεις, αλλά δεν εμφανίστηκαν για τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες αργότερα, καθώς και για εκείνους που δεν έχουν κάνει καθόλου το εμβόλιο.
Ο νόμος ορίζει ότι οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού ενώ οποιαδήποτε άλλη χρήση απαγορεύεται, αναφέρουν οι Times of Israel.
Ωστόσο, η ένωση δημόσιας υγείας της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση την Τρίτη κατά του νομοσχεδίου σχετικά με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Kορυφαίος εμπειρογνώμονας της δημοκρατίας είπε ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν εκείνους, που εύκολα πείθονταν από θεωρίες συνωμοσίας και να επηρεάσουν τις ψήφους τους στις προσεχείς εκλογές του Μαρτίου.
Η Ισραηλινή Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας δημοσίευσε μια επιστολή προειδοποιώντας ότι «η νομοθεσία θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ζημίες στην ίδια την τοπική αρχή, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη όταν το όφελος είναι περιορισμένο και αμφισβητήσιμο», ανέφερε το Channel 12.
«Η βιαστική νομοθεσία που ενδέχεται να παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα δεν θα συμβάλει σημαντικά στον στόχο (του εμβολιασμού) και θα μπορούσε να τον βλάψει», προειδοποίησε το IAPHP.
Με πληροφορίες του Reuters
Π Η Γ Η: https://kratein-tou-dimou.blogspot.com/2021/02/israil-i-proti-dimosia-ekdilosi-mono-gia-emvoliasmenous.html?fbclid=IwAR2jJMf9_tHYc1SmFyNqXhaftZEFZolKDXUR8LGRIltuo_wurV7Tqq9JpOI