Τα πελασγικά κυκλώπεια τείχη
της Ανσεδονίας Τοσκάνης!

Κτισμένα από Χιώτες-Λημνιούς-Τρώες,
πριν 6.000 χρόνια…



Η εξερεύνηση της μεγαλιθικής ακροπόλεως της αρχαίας Ανσεδονίας / Κουρίας / Κόσιας (> Κόζα / Cosa) στην Τοσκάνη της Ιταλίας έδειξε ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό παράδειγμα πρώιμης πολυγωνικής και κυκλώπειας κατασκευής…

Τέτοια τοιχοποιία υπάρχει και στο Περού, και στους Ετρούσκους, οι οποίοι ως γνωστόν από την Λήμνο και την Χίο εγκαταστάθηκαν εκεί στην βόρεια Ιταλία.


Είναι γνωστό ότι αυτή ήταν ένα κέντρο εξουσίας, με βάση στο Orbetello, στην ακτή όπου επίσης βρέθηκαν μεγαλιθικά τείχη (που μπορεί να χρονολογούνται πάνω από 6.000 χρόνια).


Μπορεί να έχει κατασκευασθεί από τους θρυλικούς Πελασγούς, που κυριάρχησαν σε αυτό το μέρος της Ευρώπης περίπου αυτήν την περίοδο…

Η Ανσεδονία εβοήθησε τον Τρώα Αινεία, με στρατεύματα, ενάντια στον βασιλιά των Ετρούσκων Μεσέντιο.[1]


Η ακρόπολις της Κόσιας έχει πάνω από 2 χιλιόμετρα τεράστια τείχη…

Βρέθηκαν επίσης αμαξοτροχιές (αρχαίο είδος σιδηρόδρομου για/με «καροτσάκια») σε μερικούς από τους αρχαίους πετρόκτιστους δρόμους, όπως αυτές που βρέθηκαν στην Μάλτα και την αντικρυνή Σαρδηνία.


Η J. J. Ainsworth βρήκε επίσης περίπλοκες «τρύπες», που υποδηλώνουν την χρήση προηγμένης τεχνολογίας στην κατασκευή τους.

Η Cosa επισήμως ιδρύθηκε το 273 π.Χ. από τους Ρωμαίους, όταν την πήραν από τους Ετρούσκους.



Η πόλη έκοψε νομίσματά με τον θεό Άρη ή την Αθηνά, στη α όψι, και το κεφάλι ενός αλόγου στην β΄ όψι, ή και ένα δελφίνι κάτω από το άλογο. Στην μυθολογία, το άλογο και το δελφίνι συνδέονται με τον θαλάσσιο θεό Ποσειδώνα, κάτι που υπογραμμίζει την σημασία του περίτεχνου λιμανιού της…



Είχε ναούς του Διός, της Ομονοίας, κ.ά. Ευρέθησαν αγάλματα της Αρτέμιδος, του Ερμή, κ.ά.

Αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην Cosa και στην Ανσεδονία / Ansedonia, ευρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κόζα / Museo Archeologico Nazionale Di Cosa.

ΔΕΙΤΕ το Μέρος 1o ΕΔΩ και το ΜΕΡΟΣ 2o ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Βιργίλιος. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.5.2020.

Νεότερη Παλαιότερη